Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coronapandemin får inte göra att seniorer lämnas utanför

Seniorer var med då politiker lyssnade på professionens sakkunskap inom olika områden. Sedan kom en tid då ekonomer och byråkrater fick politikernas öra. Pengar fanns, misstag kunde göras och gjordes. Men man såg inga större problem, alla var nöjda.

Sedan valde man att lämna över merparten av socialt ansvar till kommunerna. Detta har inneburit en rad problem, som drabbat äldre i behov av vård och omsorg:

• Kommunerna får inte anställa läkare och det i ett läge där alla kommuner i landet utom Stockholm ansvarar för sjukvården i hemmet. Kommunerna tvingas köpa konsulttjänster, till högre kostnader.

• Kommunerna som ansvarar för äldreomsorg har i många fall fått försämrad ekonomi bland annat på grund av minskade skatteintäkter.

• Kommunerna tvingas spara in på personalkostnader inom äldreomsorgen och väljer att anställa personal på deltid eller per timme. Detta har medfört att många tvingas ha fler arbeten. Detta har visat sig vara katastrofalt i coronatider.

• Personalens kunskapsnivå är på många håll för låg och utbildningen i svenska otillräcklig.

• Arbetsmiljö, löneutveckling och arbetsledning har blivit eftersatta områden.

Efter covid-19:s intåg har politikerna valt att lyssna på specialkunskapen igen när det gäller hälso- och sjukvård samt katastrofmedicin. Under denna kris sker en enorm förändring och omställning av svensk sjukvård enligt Johan von Shreeb, professor i global katastrofmedicin.

En stor förändring är att den bisarra dokumentationshysterin som präglar inte bara sjukvården utan hela det offentliga samhället nu minskat inom vården. Dokumentation bör endast ske för det mest väsentliga gällande patient och forskning. Istället för att dokumentera allt för att gardera en ledning från misstag, arbetar sjukvårdspersonalen med det man utbildats för, att ge patienter vård. Detta med stort engagemang.

Ingen har tid att arbeta med oväsentligheter, när liv står på spel. I spåren av detta kan vi, glädjande nog, se att intresset ökat för vårdyrkesutbildningar. Engagemang smittar av sig!

Vi 70+ har varit med ett tag och sett förändringar över tid. Vi ser nu positiva tecken på en förändring och vår förhoppning är att alla tar lärdom av den svåra tid vi nu har och de positiva tecken som finns. Risken finns annars att allt återgår till det gamla.

Vi kräver att

• Dokumentation och andra administrativa sysslor utförs av administrativ personal. Det gynnar patienter, att vårdpersonal kan koncentrera sig på vård.

• Beredskapslager inför framtida kriser tas fram i samarbete med försvaret.

• Landet blir mer självförsörjande beträffande nödvändiga livsmedel.

• Läkemedelsframställningen utökas. Just-in-time-systemet kan ej accepteras för livsviktiga läkemedel.

• Socialstyrelsen gör undersköterskeyrket till ett legitimerat yrke med krav på utbildning enligt en godkänd läroplan.

• Äldreomsorgen med dygnet-runt-omsorg endast har fast anställd personal, helst på heltid.

Samarbete, gemenskap, empati, engagemang och kunskap är bra ledord. Tiohundra AB har med sitt unika samarbete mellan kommun och region visat att samarbete lönar sig även i pandemitider. Det har vi sett i vår medverkan i LSS pensionärsråds besök på Norrtälje sjukhus.

Våra krav kan lättare genomföras där vilja att samarbeta finns. Vi hoppas fler regioner tar efter.

En negativ följd av pandemin för 70+ är att vi förutom att vara en riskgrupp dessutom smittas av ålder. Ålderism frodas igen, inte bara inom politiken utan i samhället i stort. Man säger att man har omsorg om oss då vi lämnas utanför – kanske det?

Men seniorer vill ha tillbaka sina mer aktiva liv efter pandemin. Vi vill fortfarande vara delaktiga i samhället. Vi är många och vi har kunskaper och erfarenheter att dela med oss av. Tillsammans har vi tangerat samhällets flesta aspekter. Vi medför egna erfarenheter från yrkesliv och ett aktivt samhällsliv.

Birgitta Borg, Stockholm och Harka, SPF Seniorerna

Birgitta Thulin, Stockholm och Väddö, SPF Seniorerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel