Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Coop och Citygross skrämmer inte Flygfyren

Matjättar som Coop och Citygross slåss om mark vid Norrtäljes södra infart. – Vi räds inte konkurrens, säger Ica Flygfyrens ägare och handlare Claes-Göran Sylvén.

Södra infarten har stadens bästa skyltläge. Det anser både Citygross och Coop som vill etablera sig i området. Citygross är nya i Norrtälje medan Coop vill bygga ett nytt matvaruhus på södra sidan i stället för att renovera det nuvarande på Knutby torg.

– Vi tror stenhårt på Norrtälje och lägger ner oproportionerligt mycket tid på att hitta en ny etablering, säger Anders Rovér, etableringschef på Coop butiksutveckling.

Kedjan vill öppna en ungefär lika stor livsmedelsbutik som på Knutby torg, cirka 6 000-7 000 kvadratmeter. Två försök från Coop att köpa mark i Nordrona respektive Görla har fått tummen ner av Norrtälje kommun. Avslagen har fått stor uppmärksamhet sedan det visat sig att Mats Hultin (M), styrelseledamot hos konkurrenten Ica Flygfyren, var med och fattade beslutet om att stoppa försäljningen av fastigheten i Görla.

Claes-Göran Sylvén vill inte kommentera jävsmisstankarna mot Hultin men säger ändå att han tror att denne är kapabel att hålla isär sina uppdrag.

– Man ska vara försiktig med att döma. I stället ska vi vara rädda om de politiker vi har, de jobbar för att utveckla Norrtälje, säger Sylvén.

Hultin anmälde däremot jäv vid försäljningen av nya handelsplatsen vid Nordrona, som köptes av Claes-Göran Sylvéns bolag Sycava AB. Coop ville in där också men fick nej eftersom kommunen ville sälja hela området, 30 000 kvadratmeter butiksyta, till en exploatör. Sylvén ska tillsammans med två andra Norrtäljeprofiler, Anders Eriksson och Magnus Fagerström, börja bygga det nya området Norrteljeporten med start i sommar.

– Jag har förstått att många tror att vi köpt marken för att stoppa konkurrenter. Det är fel. Vi har köpt området för att vi vill stärka och utveckla Norrtäljes handel i harmoni med den övriga staden, säger Claes-Göran Sylvén.

Enligt honom är det inte aktuellt att släppa in en mataffär i Norrteljeporten. Anledningen är att kommunen skrev in det som ett krav i anbudstävlingen när handelsområdet såldes.

– Vi tänker utveckla området enligt de villkor som kommunen ställt. Inriktningen är tung handel som båtar, bilar och byggvaror, däremot inte livsmedel, säger Sylvén.

Ica har en ovanligt stark ställning i Norrtälje kommun, ungefär 70 procent av dagligvaruhandeln. Snittet i riket ligger kring 50 procent.

– Det beror på att vi finns på många orter där andra inte vill vara. Stora satsningar har gjorts i butikerna i Älmsta och Rimbo, säger Claes-Göran Sylvén.