Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Clio Cup-förarna har siktet inställt på toppen

På lördag drar Clio Cup-cirkusen i gång i Skövde och två förare från kommunen finns med. Linda Johansson som är tillbaka i klassen efter ett år i V8 Thunder Cars, och så Julius Ljungdahl som tog JSM-guld i Clio Cup förra året.

15-årige Ljungdahl tog Clio Cup med storm under sin debutsäsong i fjol. Han vann åtta av 16 race i juniorklassen och säkrade titeln på Ring Knutstorp i det första heatet av två i den sista deltävlingen. På lördag börjar årets säsong med två race i Skövde och 15-åringen från Utlunda vill upprepa fjolårets bedrift.

– Så är det. Jag vill försvara titeln, säger Ljungdahl.

Totalt sett slutade han åtta i Clio Cup förra året och ett annat mål med årets säsong är att plocka några placeringar i totalen.

Vad blir viktigt för dig för att nå dina mål?

– Det gäller att jag håller fokus på mitt och inte bryr mig om annat. Jag tror inte det ska vara några problem med den biten, säger Ljungdahl som slåss om JSM-guldet med två andra förare, Joel Jern och Anthon Caldana.

Vintern har gått åt att renovera bilen och få den i ett så bra skick som möjligt. Växellådan är renoverad och en ny motor är installerad.

– Vi har fått ihop det bra, tycker jag. Det är i princip en helt ny bil som rullar ut på grinden i Skövde, trots att den egentligen är sex år.

– Sedan har jag även varit med på testdagarna i Karlskoga, Kinnekulle och Anderstorp. I Karlskoga var jag ensam junior men på de två andra testdagarna var Jern och Caldana med och jag känner att jag har ett litet övertag på dem, fortsätter Ljungdahl.

Även Linda Johansson, Norrtälje, var med på testdagarna. Hon är nu tillbaka i Clio Cup, klassen hon tog JSM-brons i 2014, efter ett år i V8 Thunder Cars där det blev en 15:e plats. Johansson kör, till skillnad från Ljungdahl, i seniorklassen i Clio Cup och velade ett tag hur hon skulle göra med årets säsong.

– Anledningen till att det blev Clio Cup är att den bilen är enklare för mig att köra rent fysiskt än V8-bilen. Dessutom har jag en större chans att nå toppen om jag är med i Clio Cup, säger Johansson.

Och det är dit hon siktar. Mot toppen.

– Jag har satt en hög målsättning, jag vill vinna eller vara minst på pallen i år. Det kommer bli en väldigt spännande säsong, på testdagarna har jag märkt att det är väldigt jämnt mellan förarna. Man kan lika gärna komma etta som sjua, så alla tävlingar blir väldigt viktiga, säger Johansson.

Vad krävs av dig för att nå din målsättning?

– Att jag kvalar bra. Det har varit mitt minus tidigare säsonger så där kommer jag lägga mycket fokus.

Du har gjort tre testdagar med bilen inför premiären på lördag i Skövde. Hur har de känts?– Jättebra. Senast i Anderstorp gick det väldigt bra och det känns som om jag har kommit in i bilen. Så allt är bara positivt, säger Johansson.

Deltävlingarna i Clio Cup

30/4-1/5: Skövde

26/5: Mantorp

18-19/6: Anderstorp

10/7: Falkenberg

3/9: Solvalla

24/9: Ring Knutstorp.

Vid varje deltävling körs ett test, ett kval samt två heat.