Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Claes Sjöström tar sig an 2014 med tillförsikt

Tränarchampion på Gävletravet, kuskchampion på Visby och en segerprocent på 13. Claes Sjöström i Östra Vreten har haft ett klart godkänt år och 2014 ska bli ännu bättre.
– Det ser spännande ut, säger Sjöström.

Annons

När 2013 nu läggs till handlingarna kan Claes Sjöström se tillbaka på en säsong som gick lite upp och ner.

2,8 miljoner inkört är starka papper för rörelsen, men en lysande inledning på året lovade mer för Solvallatränaren.

– Det började ju väldigt bra och efter fyra månader kändes det som att jag skulle köra in tre miljoner relativt enkelt. Men efter första månaderna har det gått i vågor och jag är inte hundra procent nöjd med säsongen. Jag hade velat se jämnare form över året på hästarna, säger Claes Sjöström.

Varför höll det inte hela året ut?– En del hästar sprang på sig pengar de inte lyckades bära upp senare på året och alla har inte hållit sig helt friska. Det är en del småfaktorer som spelat in och det är väl sådant man får räkna med.

Sjöström har under året synts på V75 med reklamhästarna Berkut Boko och Indigo Broline, men det är på vardagstravet han skördat mest framgångar.

– Jag har inte så många toppar som räcker hela vägen på V75 i nuläget. Det är mycket vardagshästar och jag startar hellre en häst med vinstchans i V64 eller V86, än i V75 där han kanske som bäst räcker till en tredje-fjärdeplats.

Allra bäst har det gått på Gävletravet. Med 17 tränarsegrar, två fler än Robert Bergh, blev han banans champion.

– Jag har nära till Gävle från Östra Vreten och det är som en andra hemmabana. Det var första gången jag blev champion på Gävletravet och klart att det är stimulerande, säger Sjöström.

2013 var ett bra år för Sjöström men ett desto sämre för travsporten med mindre spelande och sämre ekonomiska förutsättningar. Till följd av det sänks prispengarna till i år med 66 miljoner kronor.

– Det kommer bli tuffare men det är inga jättestora skillnader ändå. Har man en tillräckligt bra häst så finns det fortfarande många lopp att tävla i och bra pengar att tjäna. Det föds färre hästar för varje år och det är därmed färre som slåss om priskakan.

Och han står väl rustad inför det som komma skall. På familjegården i Östra Vreten väster om Rimbo har han 46 hästar i träning spridda på flera ägarkretsar.

– Jag har aldrig haft så många hästar i träning om man bortser från när jag var privattränare för Tilly-hästarna. Så det är jättekul och det är på den nivån jag vill ligga.

Framför allt har han lovande unghästar som kommer ta för sig ännu mer framöver.

– Jag har en stor kull som blir fyra år nu och några kommer nog ut på V75 så småningom. Bland de som nu blir tre år har jag nio stycken och alla har fungerat bra i träningen. De kommer att komma ut pö om pö första halvan av året.

De rutinerade herrarna i stallet håller också klassen. Nioårige miljonären Indigo Broline tog på nyårsdagen en fin andraplats på Solvalla och tjänade in 45 000 kronor.

– Indigo Broline är i väldigt bra form för dagen. Han har inga humörproblem och tycker fortfarande att det är roligt att tävla.

En smakstart på 2014 för Claes Sjöström som har en intressant säsong framför sig.

– Det ser spännande ut och målet är att höja mig ett snäpp från i fjol. Jag hoppas köra in tre miljoner och nå 15 i segerprocent som tränare, det ska väl inte vara omöjligt.

Claes Sjöström

Namn: Claes Sjöström

Född: 1976

Gör: Driver Stall Sjöström med pappa Björn i Östra Vreten utanför Rimbo.

Proffstränare sedan: 2010

Claes Sjöström om...

roligaste segern 2013:

– Det var med Berkut Boko i damklubbens Guldlopp på Gävletravet. I försöket samma dag sparade jag lite växlar och vi kom tvåa. Till finalen ryckte jag skorna och satte på ett helstängt huvudlag och laddade ur det sista ur honom. Det räckte till seger och det var kul att det lyckades.

Att bli kuskchampion på Visbytravet 2013:

– Jag har tävlat flitigt på Visbytravet under året som kusk och fått bra utdelning. Det är smidigt att ta sig dit via flyg från Arlanda och jag har kört mycket åt andra tränare i Visby.

Att slå sina påsar ihop med flickvännen Hanna Olofsson, proffstränare i Boden:

– Vi pratar om det hela tiden men vi har båda lika stora rörelser och det är svårt att flytta som tränare. Närheten till sin ägarkrets är viktig. Ingenting kommer hända den närmsta tiden men sedan vet man ju aldrig...

Stallets mest lovande fyraåringar:

– Västerbo Wallet gick fint som treåring, han gick 12,9 full väg i sin näst sista start och satt fast med gott om krafter kvar i sista. Det ser lovande ut.

– Presume kom vi fel på det matchningsmässigt men hon tjänade in bra pengar ändå och har klar utvecklingspotential.

Stallet mest lovande treåringar: –Det ser bra ut på flera håll och den som kommit längst i utvecklingen är Cherry Bomb som kvalat. Hon kommer att göra debut i januari eller februari.

Mål för säsongen 2014:

–Höja mig ett snäpp och köra in tre miljoner som tränare och nå 15 i segerprocent.