Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cilla skruvar inför helgens bilfest

– Alla älskar väl jänkare? säger Roslagsbrobon Cilla Bringemo. På lördag kör hon sin Barracuda till Societetsparken och deltar i årets American Car Show.

Cilla Bringemo står vid sidan av vägen. Hon har precis klivit ur bilen, en mattsvartmålad Amazon som länge varit en dröm. Hon är sur, nästan förbannad. Cilla var på väg till ett träningsläger i Kalmar, men avbröts redan i Grind där hon nu står och stampar. Förutom hon själv befinner sig en trafikpolis på vägen. Minuterna tidigare hade han blinkat henne åt sidan. Lyktorna på bilen var alldeles för svaga.

”Nej, det går inte”, var Cillas svar när polisen bad henne stänga av motorn. Generatorkolet i batteriet var slut. Vred hon om nyckeln skulle bilen inte starta igen.

Men konstapeln gav sig inte. Motorn drog en sista suck. Den dagen, då bilen fick stå kvar vid vägkanten, tog Cilla ett livsavgörande beslut.

– Jag bestämde mig för att kunna lösa allt som gäller mina bilar själv, säger hon.

Och det kan hon. Nu, ungefär 20 år och lika många bilar senare, har Cilla fyllt på kunskapsbanken.

– Jag gillar känslan av att ha löst ett problem, att få bilarna att fungera.

Cilla är en av Norrtäljes bilfantaster som på lördag, liksom varje år, infinner sig på American Car Show. Tidigt på morgonen ska hon trycka ner gaspedalen på sin Plymouth Barracuda Gran Coupe från 1970, även kallad Cudan, och styra från huset i Roslagsbro till Societetsparken. Ur högtalarna ska rockabillymusik ljuda.

– Jag blir både glad och stolt när jag kör den, nästan euforisk. Jag känner mig fri på något vis, säger Cilla.

Cudan är den skönaste av bilar, enligt henne själv. I Sverige finns det bara 130 registrerade Barracudor, och ännu färre av exakt Cillas sort. Just nu är den på lackering. Lagom till showen på lördag ska racingbilen återigen få sin vita originalfärg.

Amerikanska veteranbilar, så kallade jänkare, har blivit oerhört populära i Sverige under senare tid, menar frilansjournalisten Erik Stigsson som är expert på amerikanska bilar. Vissa år importeras så mycket som 5 000-10 000 jänkare, berättar han.

– Sverige är unikt i världen då vi har enormt många, inte minst fenbilar från 50-talet. Vi har dammsugit USA på dem, som nu börjar köpa tillbaka, säger Erik Stigsson.

Nya målgrupper har fått upp ögonen för jänkare. Under de senaste 15 åren har kulturen blivit allt mer socialt accepterad, menar Erik Stigsson. Rockabillyfrisyrer kan hittas på dansgolven på Stockholms innerklubbar, pinuppor och tärningar tatuerad på var och varannan arm.

– Till och med byrådirektören kan ha en Cadillac på uppfarten. Ordet raggare är inte längre negativt laddat, säger Erik Stigsson.

På lördag kommer cirka 1 500 bilar inta Societesparken med omnejd. 400 av dem tävlar om en titel i någon av de elva klasserna. Den som vill få plats på grässidan får göra som Cilla Bringemo – vara uppe med tuppen.

Boppers och Plommons på scenen

Hej Anders Jonsson, arrangör för American Car Show! Förutom 1 500 glänsande bilar – vad händer i Societetsparken på lördag?

– Burnouttävlingen är ett stående inslag sedan tre-fyra år tillbaka. Tidigare hade vi problem med att många körde utanför, och valde därför att flytta in det på området. Det brukar vara ett populärt inslag.

– I hamnen lägger båtarna med V8-motorer till. De har 1 000 hästkrafter och det är svårt att förklara hur häftiga de är.

– På scenen står Ladybug, Plommons, Boppers och Cover Crew Band.

American Car Show äger rum på lördag den 13 juli och arrangeras av Yankee Ranch.