Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Chans att stärka ställningen på landsbygden

Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör, utmanade nyligen Centerpartiets partiordförande Annie Lööf på debatter om landsbygdspolitiken. Det var inte speciellt smart.

Landsbygdspolitik är nämligen en av Centerpartiets absoluta hjärtefrågor. Men kanske hoppades Gustav Fridolin att Annie Lööf skulle tacka nej, så att Miljöpartiet kunde hävda att Centerpartiet hade svikit landsbygden och därför inte vågade debattera dessa frågor.

Annie Lööf tackade dock inte nej. Hon tackade ja, och de båda har redan debatterat landsbygdsfrågor en gång, i tv-programmet Gomorron Sverige i onsdags förra veckan. Tre ytterligare debatter mellan de båda kommer att genomföras inom kort.

Och inte bara det. Centerpartiet har bjudit in Miljöpartiet till en mängd debatter om landsbygdspolitiken runt om i Sverige. Allt pekar på att miljöpartisterna kommer att ha lika svårt i dessa debatter som Gustav Fridolin hade i tv-debatten. För Miljöpartiet har ingen bra landsbygdspolitik. Inte minst gäller det Miljöpartiets skattepolitik, som slår mycket hårt mot landsbygden, med höjd bensinskatt, lastbilsavgift, flygskatt, återinförd gödselskatt och köttskatt. Politiken tycks inte vara utformad för dem som vill leva och arbeta på landsbygden, utan för dem som bor på Södermalm och ser landsbygden som ett pittoreskt rekreationsområde.

Det finns därför goda möjligheter för Centerpartiet att använda landsbygdsdebatterna till att åter stärka partiets ställning på landsbygden. Det behövs. Partiet har haft stora problem nu en längre tid, och den misstro som debatten om idéprogrammet skapade i början av året har partiet ännu inte lyckats komma över. Detta gäller inte minst på landsbygden, där många att partiets kärnväljare undrade vad partiet egentligen höll på med.

Det är därför bra att Centerpartiets ledning, enligt uppgifter i Expressen, bestämt att landsbygdsfrågorna skall vara en av partiets tre profilfrågor inför valet. (De andra två är miljö och jobb.) Det borde göra att centerpartisterna bättre visar vad partiet gjort för landsbygden i alliansregeringen, samtidigt som de tydligare talar om vilka förslag de andra allianspartierna har stoppat och hur landsbygdsbornas problem skulle förvärras med en rödgrön regering.

Enligt Expressen är också tanken att ge Annie Lööf en tydligare profil, som tuff och nytänkande. Det låter rätt tänkt. Det är inte lätt att bli partiledare och minister när man är 28 år, och det är därför inte konstigt att Annie Lööf haft problem och låga förtroendesiffror. Hon har dock växt in i sin kostym rejält de senaste månaderna, och debatterna med Gustav Fridolin blir en chans för henne att visa sin kompetens.

Men Annie Lööf måste också bli mer aktiv i den dagsaktuella politiska debatten. Varför har till exempel hon, och Centerpartiet, varit helt osynliga i de senaste dagarnas debatt om friskolorna?