Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerpartiet har rett ut den interna krisen

– Nu sluter vi leden. Vi kan inte hålla på och tjafsa längre, sa kretsordförande Håkan Stolt efter det välbesökta krismötet under onsdagskvällen.

Det har varit många turer kring Centerns skolpolitik i Norrtälje kommun under året som gått. Den senaste turen gäller det borgerliga föreslaget på skattesänkningen på 20 öre som Centerns gruppledare Berit Jansson gått med på.

Centerpartister har därefter anklagat Berit Jansson och andra förtroendevalda för att mörka budgetprocessen. Centerkretsens vice ordförande och tillika ledamot i barn- och skolnämnden Robert Johansson blev så upprörd när han fick klart för sig att Berit Jansson skulle gå med på skattesänkningen, att han avgick i protest som ledamot i barn- och skolnämnden.

Efter att Robert Johansson hoppat av uppdraget har i sin tur Häverö-Singö centeravdelning bett om ett medlemsmöte för att diskutera skattesänkningen i förhållande till kvaliteten i skolan. Dessutom ville man reda ut hur mycket pengar som skolan faktiskt får.

Frågan var också om Berit Jansson hade kvar partimedlemmarnas förtroende.

– Vi måste rensa ut vad som är sanning. Det som beslutas måste gälla. Det kan gå åt det hållet att partiet spricker. Då får någon stiga åt sidan, sa krets- ordförande Håkan Stolt i måndagens Norrtelje Tidning inför mötet som ägde rum på onsdagskvällen.

– Högt i tak, bra diskussioner, säger Centerpartiets starke man i Norrtälje Per Lodenius efteråt.

Han var en av de 35 medlemmar som hade slutit upp. Och han får medhåll i sin analys av mötet av Håkan Stolt som konstaterar att av de två frågor som skulle diskuteras – skattesänkningen kontra skolans behov – släpptes skattesänkningen snabbt.

– För den ligger där den ligger nu. Men vi måste rädda skolan. Alla var eniga om att när vi sett vad verksamhetsplanen innehåller och vad skolförvaltningen kommer fram till att den behöver, då ska vi jobba för att de får sina pengar, säger han.

Om skolan inte får det tillskott som den behöver, kommer Centerpartiet att bråka då?

–Jaja men. Är det så att skolan behöver mera pengar så kommer vi att jobba för det.

Har ni rensat luften också?

– Vi hade ett öppet och sakligt möte utan några personliga påhopp. Nu sluter vi leden. Nu är det bra. Vi kan inte hålla på och tjafsa längre.

Berit Janssons roll i partiet ifrågasattes inte över huvud taget, enligt Håkan Stolt och Per Lodenius. Hon har därmed hela centergruppen bakom sig. Än så länge.

– Vi ska ha ett nomineringsmöte i partiet senare i höst för fullmäktigelistan så den frågan var inte aktuell i kväll, säger Håkan Stolt.