Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centern ska stå för öppenhet och frihet

I mars ska Centerpartiets tolfte idéprogram sedan 1912 antas. Gruppen som har arbetat fram förslaget till nytt idéprogram har under det gångna året rest runt i landet och träffat 10 000 personer för att diskutera de grundläggande värderingar som bär upp centerpartisters politiska engagemang med syfte att ta fram ett idéprogram som slår fast långsiktiga visioner för framtiden.

När man läser förslaget ser man att gruppen såväl har grävt djupt i historien, som sträcker sig 102 år bakåt, som blickat framåt mot framtidens utmaningar. Resultatet är ett program som berättar om ett friare, grönare och mer hållbart samhälle.

Centerstudenter ser i det stora hela att idéprogramgruppens förslag väl beskriver Centerpartiets grundvärderingar. Utifrån dessa värderingar pekas förslagens riktning ut för samhällets fortsatta utveckling.

Tyvärr har ett fåtal av dessa inriktningar från idéprogramgruppen överskuggat debatten, utan att idéerna bakom förslagen har fått möjlighet att presenteras i större detalj. Centerstudenter ser därför ett behov av att redogöra för varför vi ställer oss bakom tre av de frihetliga förslagen.

För oss är det naturligt att Centerpartiet ska ta ställning för visionen om att såväl människor som varor och tjänster ska kunna röra sig fritt över gränser. Sveriges är ett litet land vars välstånd bygger till stor del på handel och öppenhet mot omvärlden.

Vi tror att Sverige har allt att tjäna på öppenhet även i fortsättningen. Vi ser det som var och ens rättighet att ha möjlighet att söka sig en fristad och försörjning, utan att hindras av nationsgränser.

För 100 år sedan, när Sverige var ett fattigt land, reste svenskar till Amerika för att söka lyckan. Vi vill ge människor i andra länder samma möjlighet, oavsett om det handlar om att flytta från fattigdom, att man vill leva i ett land där man kan vara öppen med sin sexuella läggning, eller om man helt enkelt bara vill lära känna den svenska kulturen. Effekten av stängda gränser är att människor hålls kvar i fattigdom och förtryck, eller dör när de försöker ta sig in i Fort Europa.

En fri ekonomi med fritt företagande är också centralt. Vi anser att marknadsekonomin är det system som lämnar störst utrymme för människors frihet, och bidrar till den mest effektiva fördelningen av samhällets resurser. En fri ekonomi innebär en avsaknad av handelshinder, men kräver också enkla och tydliga regelverk kring företag och dess verksamhet. Regelverken ska finnas till för att hjälpa företagare att göra rätt istället för att straffa fel. Med enklare, plattare och rättvisare skatter stärks drivkraften för utbildning, företagande och hårt arbete.

Att människor ska vara fria att välja hur man vill leva, och vem man vill leva tillsammans med, är för oss en självklarhet. Vi ställer oss därför bakom förslaget på en flexibel lagstiftning som tillåter äktenskap mellan fler än två parter. Vi anser att det ligger utanför statens uppgifter att reglera hur människors relationer ska se ut.

Dagens äktenskapslagstiftning stänger ute personer som redan i dag väljer att leva i andra konstellationer än tvåsamhet. Det är inte förenligt med vår syn på människan och hennes rätt att bestämma över sitt eget liv.

Vi förstår att vissa av förslagen framstår som kontroversiella. Men de är den praktiska förlängningen om drömmen om ett friare, grönare och mer decentralistiskt Sverige, en dröm som drivit Centerpartiet framåt under hela sin historia.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel