Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Centerfokus på studenter kan ge skörd i höst

Centerpartiet verkar ha insett att de väljare som kommer att avgöra valet inte är den grupp partiet tidigare har smörjt.

Annons

Egenföretagarna och de kvarvarande lantbrukarna har partiet redan relativt säkert, av såväl hävd som att partiet visat sig arbeta för grupperna i regeringen och riksdagen. Partiet ser nu ut att sikta in sig på studenter.

En väljarmässigt intressant grupp. Studenterna är många, de är ideologiskt intresserade, något mer värdefasta än andra unga, och mer intresserade av värden som miljö och jämställdhet än rent ekonomiska värden. Där kan C:s hopkoksliberalism kanske gå hem.

Det kan tyckas risktagande av partiet att så nära valet satsa mot en ny väljargrupp men partiet har en skarp politik för studenter och antog på senaste stämman en helt ny högskolepolitik och tillsatte i samband med Pisa-rapporten en högskolepolitisk arbetsgrupp. Centerpartiet har dessutom inte råd att inte göra vågade satsningar för att maximera väljarstödet och ökade bland studenter i EP-valet.

Uppfriskande med satsningen är att den säkerligen leder till muttrande i de folkpartistiska leden och en uppluckring av den folkpartistiska våta filt som ligger över diskussionen om all typ av utbildning.

Kanske har man också insett det egna studentförbundets existens. Vid partistämman i september blev partistyrelsen överkörd i frågan om att utländska studenter inte ska betala studieavgifter efter en kampanj bland ombuden där unga ideologer och mer traditionella gjorde gemensam sak. Att ha ett starkt studentförbund är bland de borgerliga svårt. Studenterna samlas i stället i ungdomsförbunden eller i det mer radikala FMSF, som samlar högerstudenter för diskussion, men egentligen inte har någon funktion eller praktiskt påverkar samhället.

I dagsläget har C både växande ungdomsförbund och studentförbund- alltså trovärdiga kandidater och valarbetare. En nödvändig förutsättning för att möjligen kunna nå ut i valrörelsen.

De förslag som partiet presenterat är att förändra resurstilldelningssystemet så att det ska premiera kvalitet före kvantitet och flera studentmedarbetare. Det viktigaste förslaget handlar om att göra den högre utbildningen till den hävstång mot klass som den ska vara, genom att satsa på förberedande kurser. Det allra största hindret mot universitet för alla är just det stora steget för de från studieovana hem. Det skulle kunna bli ett mindre steg med stöd av dessa kurser.

I Norrtälje kan satsningen tänkas gå väl ut. Med ett Centerparti som lyfter landsbygdsfrågorna kombinerat med skarpa förslag med ideologisk prägel på högskoleområdet borde partiet kunna locka både de traditionella landsbygdsväljarna och studenterna på Campus Roslagen. Det skadar iallafall inte att försöka.