Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Cancervården ska bort från Norrtälje sjukhus

Efter en tre timmar lång debatt beslutade landstingsfullmäktige att anta den nya framtidsplanen. Det innebär att cancervården i Norrtälje ska bort på sikt.

På onsdagen beslutade landstingsfullmäktige om att den nya framtidsplanen för sjukvården i Stockholms län ska antas. I den är Norrtälje och Södertälje sjukhus inte medräknade som de sjukhus som ska behandla cancersjuka patienter.

Mycket av den tre timmar långa debatten kom att handla just om hur sjukvården i länets ytterområden ska bedrivas. Framförallt Norrtäljes respektive Södertäljes sjukhus framtid som akutsjukhus men även cancervårdens framtid på de två sjukhusen.

Många talade sig varma för hur viktigt de ansåg att det är att cancervården bibehålls i den omfattning som den har i dag. Bland dem Norrtäljes Catarina Wahlgren (V) samt Gräddöbon Lennart Rohdin (före detta FP).

Framförallt krävde de att effekterna ska utredas innan beslut tas. De krävde även att Norrtäljes sjukvårdspolitiker ska få vara med i beslutet.

– Cancervården är bra på Norrtälje och Södertälje sjukhus, de har bra siffror, säger Catarina Wahlgren som menar att landstingsstyrelsen inte tagit ett helhetsperspektiv.

– Centern och Folkpartiet har dessutom gått ut i Norrtelje Tidning och sagt att de inte vill centralisera cancervården, säger hon.

Men de talade för döva öron. De 149 ledamöterna i landstingsfullmäktige röstade efter votering för avslag till förslaget. Röstsiffrorna var 70 ja-röster, 40 nej-rödet, 13 avstod och 26 uteblev.