Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C vill utveckla hela kommunen

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Berit Jansson trivs i grön tröja på gröna ängar. Men orättvisor får Centerledaren att se rött: – Tron på alla människors lika rätt och värde har jag haft sedan jag var liten.

Berit Jansson, Centerpartiets gruppledare i Norrtälje, är lantbrukare i Björinge, en by sydväst om Edebo i det som brukar kallas Stockholms läns sista vildmark.

Men politiskt gillar hon att stå i centrum.

Hon har suttit längst i kommunstyrelsen i Norrtälje.

– Det blir 20-årsjubileum i år, säger hon.

Några tankar på att dra sig tillbaka har hon inte. Tvärtom, just nu laddar hon för en ny valrörelse.

– Arbetsglädjen och nyfikenheten driver mig. Det är fullt ös hela tiden, jag är i gång från sex på morgonen till strax före midnatt, säger Berit Jansson som är halvtidsanställd politiker och bonde på heltid.

Uppladdningen inför höstens kommunval har störts av interna strider i partiet. Hon har utmanats på partiledarposten och kritiserats för att gå i Moderaternas ledband, inte minst efter skattesänkningarna.

Protesterna slutade med att några centerpartister hoppade av i slutet av 2013. Dessutom fick partikollegan Per Lodenius fler röster, 763 mot Berit Janssons 607, när medlemmarna skulle rösta fram kandidaterna på årets valsedel.

– Är det något jag saknar så är det prestige. Hade Per velat stå överst hade jag gärna dragit mig tillbaka, men han vill satsa på riksdagen.

Trots turbulensen har Berit känt ett bra stöd från partiets förtroendemannagrupp och medlemmar.

Hon tycker snarare att bråken har stärkt partiet och väljer att se framåt.

Fram emot valet där målsättningen är att ta tillbaka en del av den mark som Centerpartiet förlorat till Moderaterna. För 20 år sedan var C största borgerliga parti i Norrtälje. Vid valet 2010 fick M 20 mandat och C sju.

– Vi har tagit för lite plats, säger Berit Jansson.

En förklaring är att C, KD och FP utgjort en minoritet gentemot Moderaterna i det borgerliga styret senaste mandatperioden, tror hon.

Men utvecklingen är på väg att vända, anser hon.

– Vi ska synas mer men det gäller att välja sina strider.

C har drivit igenom krav på kostpolicy och satt sig på tvären i skolfrågan för att rädda småskolorna i Norrtäljes glesbygd.

– Det var uppror i varenda buske och jag kände att det som höll på att hända gick emot hela vår ideologi.

Men hon lovar inte att samtliga tio nedläggningshotade skolor blir kvar.

– En del är för små och det kan vara bättre med samordning. Men vi ska göra saker i rätt ordning. Först ska vi skapa förutsättningar för en bra skolorganisation, sedan ska vi informera om nödvändiga förändringar.

Skolorna är viktiga för landsbygden och de mindre orterna. C vill satsa på att utveckla handel, företagande och kommunal service på fem platser vid sidan av Norrtälje stad: Rimbo, Hallstavik, Edsbro, Älmsta och Bergshamra.

Utbyggt bredband står högt på önskelistan.

– Förr byggde vi vägar och järnvägar. Den nya infrastrukturen är IT. Med bredbandssatsningar kan vi skapa jobb i glesbygd, säger Berit Jansson.

Samtidigt är det viktigt att Norrtälje stad växer, påpekar hon.

– Vi behöver en stark centralort dit invånarna kan pendla för att jobba. Annars blir Stockholm navet och dit är det för långt för Hallstaviksbor och andra som bor i de norra kommundelarna.

Klimatfrågorna måste också lyftas, tycker Jansson som tagit initiativ till en kommunal klimatnämnd. Hon vill avskaffa kärnkraften men det primära är att ta hand om reaktoravfallet.

Som kommunens representant i referensgruppen som följer slutförvaret i Forsmark har Berit gått hårt åt kärnkraftsingenjörerna.

– Jag brukar säga att de är mer korkade än en bonde. Att bygga reaktorer utan att fundera på avfallet är som om en bonde skulle bygga ladugård utan gödselstack, säger Berit Jansson och kliver ut till köttdjuren, Aberdeen Angus, i den egna hagen i länets sista vildmark.

Berit Jansson

Ålder: 57 år.

Familj: Man, fem barn och nio barnbarn.

Bor: Gård i Björinge, fem kilometer sydväst om Edebo.

Född: Född på Kungsholmen, uppvuxen i Hässelby.

Yrke: Lantbrukare, politiker. Medlem i Centerpartiet sedan 1981.

Viktiga politiska frågor: Skolan, miljön och att hela Norrtälje kommun ska leva.

Gillar: Arbetsglädje. Skapa, odla och prata med människor.

Ogillar: Orättvisa, falskhet.

Fritid: Stickar vintertid, ute i trädgården sommartid. Självförsörjande på lök, morötter och rödbetor. Kultur och idrott, gärna Rospiggarna speedway (är heatsponsor).

Favoritlåt: When my blue moon turns to gold again med Elvis Presley.

Fem snabba

Stad eller landsbygd? – Landsbygd.

Annie Lööf eller Thorbjörn Fälldin? – Annie Lööf.

Kött eller vegetariskt? – Kött.

Vattenkraft eller vindkraft? – Vattenkraft.

Buss eller bil? – Bil.