Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C-politiker lämnar partiet i protest

Är besviken på gruppledaren Berit Jansson.
– Det här är en riktig käftsmäll, säger han.

Centerns ledamot i barn- och skolnämnden, Robert Johansson, hoppar av partiet. Han avslöjar att gruppledaren Berit Jansson säger ja till att sänka skatten. I tisdags hade partiet budgetmöte med partistyrelsen och förtroendevalda centerpartister. Enligt Robert Johansson kommer alltså C gå med på en skattesänkning, något partiet tidigare uttryckt tveksamhet inför.

– Jag sa då till förtroendemannagruppen att jag avslutar mina uppdrag i partiet eftersom Berit Jansson (C:s gruppledare) kommer att gå med en skattesänkning på 20 öre och jag kan inte gå med på det, säger Robert Johansson, som också är vice ordförande i kretsstyrelsen.

Tillsammans med Folkpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick Centerpartiet igenom ett eget förslag om satsningar på skolan på barn- och skolnämndens sammanträde den 19 augusti. Även om det inte stod i överenskommelsen pratade flera av partiernas medlemmar om att skolan behöver minst 30 miljoner kronor. Men enligt Robert Johansson blir det bara ett tillskott på 16 miljoner kronor i budgeten.

– Kommunstyrelsens arbetsutskott har gått med på att göra den utredning om att tillföra skolan externa resurser som vi i fempartiöverenskommelsen ville och det är bra, men det blir 16 miljoner och vi hade en skiss om 30 miljoner. Vi hade inte räknat med en skattesänkning.

Han är besviken på Berit Jansson.

– Det här är en riktig käftsmäll. Jag har jobbat kopiöst med partiets program Framtidens skola och så nådde vi den här överenskommelsen. Det känns som att det är jobb förgäves. Berit har varit med på hela den här resan. Vi började skriva programmet i februari, så visst är jag besviken.

Håkan Stolt (C) är ordförande i Norrtälje kommun. Han är också negativ till skattesänkningen.

– Jag är inte beredd att säga i dag om jag kommer att köra på det här eller om jag splittrar partiet och kallar till medlemsmöte och omröstning.

Han förstår Robert Johansson.

– Det är djupt olyckligt, men jag förstår honom. Han har lagt sin själ i att till den här fempartiöverenskommelsen och så händer det här.

Berit Jansson själv vill inte kommentera uppgifterna om skattesänkningen.

– Den borgerliga majoriteten kommer att presentera en hel budget på presskonferens på måndag och jag vill inte kommentar något innan dess.

– Det är tråkigt att Robert hoppar av, men rörande skolfrågan så har vi utifrån beslutet som togs i barn- och skolnämnden förhandlat i majoriteten och jag måste säga att vi rönt en viss framgång, men jag vill inte föregå presskonferensen.