Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C och FP gjorde upp med oppositionen

FP och C gjorde under måndagen gemensam sak med oppositionen och körde över M i skolfrågan.
– Man vinner inte alla voteringar, sa nämndens ordförande Göran Pettersson (M).

Det blev ett historiskt möte under måndagen när barn- och skolnämnden skulle besluta om verksamhetsplanen för kommunens skolor fram till 2016. Kommunens partier har mycket sällan spräckt blockgränserna. Men det gjorde man i går när FP och C gick ihop med S, MP och V.

Men så har frågan om verksamhetsplanen också varit en mycket infekterad fråga under det senaste året, för i den ryms framtiden för kommunens alla små skolor.

Redan innan gårdagens möte lämnade de fem partierna FP, C, S, MP och V in en begäran om omprövning av planen. Den var signerad av Olle Jansson (S), Robert Johansson (C), Åsa Wennerfors (FP), Mats Wilzén (MP) och Kia Hamnö (V).

Där konstaterades att det förslag till budget som M lagt inte ger rätt förutsättningar att hålla en god kvalité på undervisningen.

”Där fanns inget utrymme för nödvändiga satsningar utan tvärtom innebar den att man måste spara 11 miljoner”, skrev de och konstaterade att organisationsfrågan måste utredas på nytt.

Den osäkerhet som rått inom skolan i dag är också ohållbar, enligt de fem som vill att en utomstående instans utreder frågan. De vill veta hur man bäst hanterar de utmaningar som en landsortskommun i en storstadsregion har.

För eftersom Norrtälje är en landsortskommun där två tredjedelar av innevånarna bor utanför centralorten, måste man inse att det är dyrare att driva skolor på landsbygden än på centralorten.

”Mindre skolor på landsbygden kostar mer än större skolor i tätorten och det måste man ta med i beräkningen när man beslutar om hur vår skolstruktur ser ut, skriver de. ”

Efter votering fick nämndens Moderater se sig överkörda. Men någon dramatik blev det inte. Alla parter var lättade efteråt.

– Vi hade vässat samtalen tidigt så det flöt väldigt smidigt, sa Mats Wilzén.

– Det var lite diskussioner om formfrågan och det blev en votering, sa Olle Jansson.

– Så det var ju meningskiljaktigheter, sa Åsa Wennerfors som påpekade att ingen skugga ska falla på förvaltningen.

– Vi har en prestigelös förvaltning, sa Kia Hamnö.

Nämndens ordförande Göran Pettersson (M) tyckte inte heller att det handlade om någon större prestigeförlust.

– Man vinner inte alla voteringar, sa han.

Och han konstaterade att det ändå råder en ganska fin samsyn i de stora dragen.

– Så vi hade ett lugnt och konstruktivt möte.

Här är protesten mot skolplanen

FP och C gjorde i går gemensam sak med oppositionen och körde över M i skolfrågan.– Man vinner inte alla voteringar, säger nämndens ordförande Göran Pettersson (M).

Folkpartiet och Centerpartiet har tillsammans med oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gjort ett gemensamt uttalande där de vill att Kommunstyrelsen inte antar den verksamhetsplan för barn- och skolnämnden som finns.

I uttalandet nämner partierna att de vill att en person som inte är bunden till kommunen, ska ge ett underlag för för hur nämnden ska hantera skolfrågorna i framtiden. Man fastställer också i förslaget att alla, oavsett om man är studerande, arbetslös eller sjukskriven, ska ha rätt till 30 timmars förskola för sina barn.

Under måndagen den 19 augusti sammanträder barn- och skolnämnden för att diskutera planen. Läs hela uttalandet här.