Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

C och FP bör hålla stånd mot Kjell Jansson

Det ser ut att bli hårda förhandlingar mellan de borgerliga partierna i Norrtälje om kommunalskatten för nästa år.

Annons

I början av mars gick kommunalrådet Kjell Jansson (M) ut och lovade en skattesänkning med 20 öre. Han fick snabbt svar från Centerpartiet och Folkpartiet, som i debattinlägg i Norrtelje Tidning menade att kvaliteten inom skolan och vården var viktigare än sänkt skatt, och att beslutet om skattesänkning därför måste vänta. Detta budskap upprepades förra veckan av Berit Jansson och Hans Andersson, gruppledare för Centerpartiet respektive Folkpartiet.

Det är en riktig inställning. Även om Norrtälje kommun har en stark ekonomi, med stora överskott de senaste åren, så verkar de goda tiden vara över. En stor del av de stora överskotten de senaste åren beror också på engångshändelser, till exempel att kommunen sålt mark.

Stora delar av den kommunala verksamheten är i dag också dyrare än budgeterat.Det tydligaste exemplet är vården och omsorgen. Sjukvårds- och omsorgsnämnden, som tidigare hette Tiohundranämnden, tänker begära 33 miljoner mer av kommunen för att klara sin verksamhet för i år. Nämnden funderar också på att lägga ner husläkarmottagningarna på Blidö och Edsbro och BVC-filialerna i Bergshamra, Älmsta, Edsbro och Blidö. Även andra neddragningar diskuteras.

Frågan är också vad som händer med skolorna. Den satsning på kvalitetshöjning som majoriteten hittills genomfört gav bara kortsiktiga effekter, och nu försämras åter resultaten i kommunens skolor.

Nya kvalitetssatsningar lär knappast vara gratis. Det är inte heller de lönehöjningar för rektorer och vissa lärargrupper som kommunledningen utlovat.

Mycket pekar därför på att kommunens budget går med underskott 2013, och att det kan behövas en skattehöjning 2014 istället för den utlovade skattesänkningen.

Å andra sidan pekar allt på att Norrtälje kommuns statsbidrag höjs rejält nästa år. Det kommunala skatteutjämningssystemet skall göras om, och enligt de beräkningar Sveriges kommuner och landsting (SKL) har gjort kommer Norrtälje att få 64 miljoner mer i statsbidrag 2014, och 74 miljoner mer 2015.

Beräkningarna är preliminära, eftersom regeringens slutliga förslag till skatteutjämningsförslag kommer först i september. Allt pekar dock på att utfallet blir mycket nära SKLs beräkningar.

64 miljoner extra för Norrtälje kommun är mycket pengar. Men om detta räcker till att klara både en skattesänkning på 20 öre och en bra kvalitet i skolan och omsorgen är osäkert.

Berit Jansson och Hans Andersson bör därför fortsätta att hålla stånd mot skattesänkarivern hos Kjell Jansson och Moderaterna ända tills det är helt klart hur mycket pengar som krävs för att upprätthålla en bra kvalitet i den kommunala verksamheten.