Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byter Singö mot Sudan

I höstas kom hon hem från två års tjänstgöring i Zambia. I augusti packar Kerstin Wahlfort från Singö väskorna för att arbeta två år på den svenska ambassaden i Khartoum.. 

 Solen gassar från en klarblå himmel när Kerstin Wahlfort tar emot hemma i huset på Singö.

Men sommarvärmen i Roslagen är ingenting mot vad som väntar i Sudan där temperaturer runt 40 grader är vardagsmat.

För en dryg månad sedan var Kerstin och besökte ambassaden och staden Khartoum som kommer bli hennes hemvist de kommande två åren .

– Det är ett väldigt annorlunda och intressant land. Men det kändes ändå som att det var rätt enkelt att röra sig i staden, säger Kerstin som gärna tar sig fram påcykel – något som gjorde henne till ett exotiskt inslag under hennes tid i Zambias huvudstad Lusaka.

– Där är det ovanligt att kvinnor cyklar överhuvudtaget. Är man dessutom vit kvinna som cyklar, då blir det jättekonstigt, säger Kerstin och skrattar.

Tiden i Zambia bjöd på många spännande möten och upplevelser och hon trivdes väldigt bra.

Under två månader var dessutom maken Peter på plats och även han imponerades av landet.

– Zambia har ju en ekonomi som växer enormt, och det finns en enorm potential i landet, säger entreprenören Peter som också var med vid besöket i Sudan tidigare i vår.

Vid avresan i höst får han dock finna sig vid att vara hemma.

Kerstin tycker hon är privilegierad som har fått möjligheten att lära känna länder som kanske inte tillhör de vanligaste resmålen för oss svenskar.

– Det är spännande med annorlunda platser. Åker man en vecka till Mallorca bjuder det sällan på några överraskningar, men här vet man inte riktigt vad som väntar.

Hon är ändå väl medveten om att man som västerlänning lever i en rätt skyddad tillvaro även i ett land som Sudan.

– Men är man bara tillräckligt intresserad så går det att komma in i samhället och lära sig väldigt mycket om hur det fungerar.

Själva arbetet som väntar handlar om administrativa sysslor på ambassaden där hon bland annat ska se till att alla de inre funktionerna fungerar. Under sommaren kommer hon få lite tid att sätta sig in i arbetet.

Sedan bär det i väg i slutet av augusti. Det blir onekligen en kontrast mot lugnet på Singö.

– Jag gillar att vara hemma också, men det känns som jag kan det. Därför är det roligt med nya utmaningar och intryck.

Får du aldrig hemlängtan?

– Jag längtar väldigt sällan till platser. Däremot kan jag längta efter människor och det brukar vara skönt att komma hem.