Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygglov driver gillet i konkurs

I våras ansökte Roslagens Konstnärsgille om att få driva galleri i en lokal i centrum. Slutbesked dröjer och nu har gillet fått nog. – Det är skandal, säger Billy Adolfsson, medlem i gillet.

Annons

Roslagens konstnärsgille tog över lokalen på Posthusgatan den 2 december 2013. Allt de ville var att ändra verksamheten från kafé/butik till galleri/butik. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

Bygglovsansökan lämnades in i början av mars men lokalen står fortfarande tom.

– Jag trodde kommunen fanns till för att hjälpa oss, inte sätta dit oss, säger Billy Adolfsson.

Hon menar att kommunens krav på lokalens skick, hela tiden vuxit och att kraven är orimliga. Under hela handläggningstiden har gillet betalat dyr hyra för lokalen och anlitat konsulter för att uppfylla kommunens villkor för bygglov.

– Vad kommunen gör är att de driver oss i konkurs. Vi är vanliga människor som driver en ideell verksamhet. Vi har varken kompetens eller pengar att lägga på en så utdragen och kostsam process, säger Billy Adolfsson.

Det enda som saknas för att bygglovet ska gå igenom är ett slutbesked, men kommunens handläggare i ärendet har gått på semester.

Robert Törne, stabschef på miljö- och byggkontoret på kommunen, tror att slutbeskedet dröjt för att en ventilationskontroll av lokalen inte är godkänd.