Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggkonflikt avblåst

Medlarna hittade en lösning under måndagskvällen.

– Det här är ingen vanlig konflikt. Det är mycket större än så. Det gäller fackets framtid!

Det säger byggjobbaren Mikael Gauffin som står och armerar på taket till byggföretaget Cobabs byggkomplex i Knutbyområdet i Norrtälje timmarna innan strejkvarslet blåstes av sent i går kväll.

Konflikten mellan Byggnads och Sveriges Byggindustrier handlar inte om kronor och ören, utan om ordning och reda på byggarbetsplatserna. Knäckfrågan stavas huvudentreprenörsansvar: Översta entreprenören i kedjan ansvarar för underlydande entreprenörer. Lös den konflikten med lagar, säger arbetsgivarna. Men facket vill inte överge kollektivavtalsvägen.

Hotet om en byggstrejk blåstes dock av sedan parterna sagt ja till medlarnas bud. Lösningen innebär att huvudentreprenörsansvaret skrivs in i kollektivavtalet. Efter ett års förhandlingar accepterade Byggnads och Sveriges byggindustrier medlarnas bud. Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, är belåten.

– Lösningen innebär att en ansvarsnämnd inrättas i vilken Sveriges Byggindustriers företag ska fondera pengar. Vid uteblivna löner ska man komma till rätta med företag som missköter sig.

Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, tror att överenskommelsen kommer att försvåra fusk.