Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggjätte stoppar 190 nya bostäder

Tvingas dra i handbromsen i Norrtälje.

Annons

Nya stadsdelen på Bryggårdsgärdet i Norrtälje blir inte av. Peab drar tillbaka planerna på 190 bostäder. Ett nytt spår är att Roslagsbostäder bygger hyreslägenheter på området. Peab organiserar om och stoppar projektet i Norrtälje under tiden. Ommöbleringen är en direkt effekt av att Peab gjorde en förlust på 417 miljoner kronor första halvåret, främst beroende på skenande kostnader i samband med bygget av Tele2 Arena i Stockholm.

Peab har sjösatt ett åtgärdsprogram som ska spara 350 miljoner kronor. Byggverksamheten effektiviseras och hundra tjänstemän kan förlora jobbet.

– Vi kan inte hålla marken på Bryggårdsgärdet medan vi gör om organisationen. Därför släpper vi projektet och ger andra intressenter en möjlighet att bygga, säger Tommy Smedberg, arbetschef på Peab med ansvar för bolagets nyöppnade Norrtäljekontor.

Det tycks vila en mindre förbannelse över Bryggårdsgärdet bakom Norrtälje kommunhus. Först skulle JM uppföra en trädgårdsstad, 129 lägenheter och ett LSS-boende, på ytan mellan Industrigatan och Fabriksgatan. Men planerna skrotades sedan byggföretaget och Norrtälje kommun varit oense om hur området skulle se ut.

I stället tog Peab över stafettpinnen. Meningen var att kommunen skulle sälja marken till bolaget under hösten. Nu spricker även detta.

– Det har gått lite troll i den här ytan, konstaterar Peter Elenfalk, fastighetschef på Norrtälje kommun.

Men exploateringsplanerna kvarstår. Kommunen vill gärna se nya bostäder i mellanprisklassen på marken.

– Infrastrukturen i området är klar och nya bostäder skulle stärka handeln på Knutby torg, säger Elenfalk.

Enligt honom finns andra intressenter. En är kommunägda Roslagsbostäder. Bolaget har haft långt framskridna planer på cirka 70 hyresrätter på en grannfastighet längs Diamantgatan. Men närheten till V-tabs tryckeri och befarade bullerproblem har satt käppar i hjulen för det projektet.

Nu kan det i stället bli så att Roslagsbostäder tar delar av den mark som Peab hade tingat på Bryggårdsgärdet.

– Vi har fått en förfrågan från kommunen och är intresserade. Det finns en stor efterfrågan på hyreslägenheter, säger Roslagsbostäders vd Anders Hermanson.

Om parterna kommer överens blir det cirka 70 nya hyreslägenheter.

Peab beklagar att företaget tvingas ge upp Brygggårdsgärdet men Tommy Smedberg betonar att företaget söker nya projekt i Norrtälje.

– Lokalkontoret blir kvar och vi kommer att räkna på nya jobb så fort vi är klara med omorganisationen, säger han.