Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggföretag kräver miljoner av kommunen

Talgoxens Bygg och Förvaltning AB kräver Norrtälje kommun på drygt 5,2 miljoner kronor. Pengarna ska, enligt bolaget, täcka kostnader för saneringen vid det omtvistade bygget i Tomta, Grisslehamn.

Parterna har i flera år stridit om de bostäder som företaget byggde i Tomta 2005. Året efter konstaterade länsstyrelsen att marken, som tidigare använts av en sågrörelse, var kraftigt förorenad. Domstolar har därefter i flera vändor prövat vem som skulle betala saneringen.

Byggföretaget drog det längsta strået när Svea hovrätt slog fast att Norrtälje kommun gjort fel när den antog detaljplanen för området utan att först utreda misstänkta föroreningar. Som en följd av detta kräver Talgoxens Bygg och Förvaltning att kommunen betalar drygt 5,2 miljoner kronor till bolaget.

– Beloppet motsvarar de kostnader vi har haft för sanering och återställande arbeten i området, säger Jesper Arvenberg, byggföretagets juridiska ombud.

Kommunens jurist Fredrik Cederblom bekräftar att kommunen tagit emot kravet på ersättning.

– Vi har skickat det vidare till vårt försäkringsbolag som gör en bedömning av ärendet och beloppets storlek, säger han.

Jesper Arvenberg förutsätter att kommunen betalar skadeståndet.

– I annat fall tvingas vi stämma kommunen, säger han.