Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggföretag kräver miljoner av kommunen

Striden kring bostadsbygget på den förorenade marken i Tomta är inte över.

Företaget som byggt bostäder på förorenad mark i Tomta har fått rätt i domstol och kommer att kräva kommunen på flera miljoner i skadestånd. Men än är striden inte över.

Det har varit många turer kring föroreningarna i marken under bostäderna i Tomta. För ett par år sedan påbörjade Talgoxens bygg- och förvaltning AB sanering av marken efter en dom i mark- och miljödomstolen.

Företaget drog då kommunen inför rätta då man menade att kommunen var skadeståndsskyldig för att från början ha låtit företaget bebygga området.

I en ny dom konstaterar nu Svea hovrätt att Norrtälje kommun gjorde fel som antog en detaljplan för området utan att först göra en riktig utredning kring misstänkta föroreningar.

Kommunen döms därför att betala skadestånd till byggföretaget samt alla deras rättegångskostnader.

– Saneringen är precis färdig, bara lite återställande kvarstår. Sedan kommer det att bli en ny process där tingsrätten får pröva hur stor skadan har varit, säger byggföretagets advokat Jesper Arvenberg som räknar med att byggföretaget kommer att kräva kommunen på ett ”mångmiljonbelopp”.

Kommunen har också tre veckor på sig att överklaga till Högsta domstolen.

– Vi har inte tagit ställning riktigt än, men överväger att överklaga, säger Sara Helmersson, chef på kommunens bygg- och miljökontor.

Detta har hänt

Tvisten mellan Talgoxens bygg- och förvaltning AB och Norrtälje kommun gäller ett tomtområde där företaget byggde bostadshus år 2005.

Området användes tidigare av en sågrörelse som impregnerat virke och spridit giftiga ämnen i marken.

År 2011 beslutade Mark- och miljödomstolen att byggföretaget skulle stå för sanering av området. Det arbetet är nästan klart.

Kommunen försvarar sig med att de fått intyg om att marken var giftfri och att de därmed inte har felat.