Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byggfirma: Därför försenas kulturhuset

Det är kommunens ändringar som har försenat kulturhusbygget. Det anser Kent Rensvik, vd för den ansvariga entreprenadfirman.

Annons

 – Vi har följt de direktiv vi har fått, förseningen beror på beställarna, säger Kent Rensvik, vd för Roslagens byggnadsentreprenad, RBE.

Han anser att det är kommunens ändrade planer som har försenat kulturhusbygget vid Södra bergen.

Kommunens fastighetschef Peter Elenfalk har förklarat förseningen med att ritningarna måste göras om för att rädda trädgården vid Pythagoras vaktmästarbostad. Enligt Kent Rensvik var det en fråga som inte fanns med i direktiven för bygget.

– Det sades ingenting om trädgården.

I sitt förfrågningsunderlag hade kommunen prickat in ett arbetsområde som går ända fram till trädgården. I det vinnande förslaget hade RBE däremot placerat byggnaden längre bort från Pythagoras.

– Vårt förslag gick inte så långt in, det var kommunen som ville flytta det, säger Kent Rensvik.

Ändringen gjordes för att ge kulturhuset en större yta på mellanplanet. För att klara det behövde mer berg sprängas bort, men då måste trädgårdslandet i sin tur grävas bort.

– Vid utsättningen fick vi veta att trädgården inte fick röras, det kom helt oväntat för oss, säger Kent Rensvik.

Planerna fick göras om och i december kom ytterligare en ändring. Då ville kommunen lägga till en bildverkstad på entréplanet.

– Vi måste spränga för den nya ytan, det är det som tar tid, säger Kent Rensvik.

Han räknar med att stommen till kulturhuset börjar resas en bit in i april och att hela bygget är klart i slutet av oktober. Sedan behöver Norrtälje museum och konsthallen ett par månader på sig att flytta in.