Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygget av kulturhuset försenas

Bygget av det nya kulturhuset vid Södra bergen försenas. Orsaken är att ritningarna fått göras om.

Annons

Ambitionen var att det nya kulturhuset, med plats för nya Norrtälje museum och Norrtälje konsthall skulle stå klart i september i år. Nu har tidsplanen spruckit.

– Vi räknar med att det kan öppna vid årsskiftet, säger kommunens fastighetschef Peter Elenfalk.

Orsaken till förseningen är att ritningarna delvis har fått göras om. Det nya kulturhuset gränsar till Pythagoras industrimuseum och var från början ritat ända in till trädgården vid den gamla vaktmästarbostaden. Enligt Peter Elenfalk hade entreprenören räknat med att ta bort trädgården under byggtiden och sedan återställa den. Men det går inte. Trädgården anses för värdefull ur kulturhistorisk synpunkt.

– Det var aldrig aktuellt att ta bort den, av bevarandeskäl för hela området, säger Peter Elenfalk.

Nu har byggnaden minskats med två meter in mot trädgården. Det innebär i sin tur att den planerade barnverkstaden har flyttats ner till bottenvåningen, som byggts ut. Peter Elenfalk räknar med att bygget är klart i slutet av oktober, sedan behövs ytterligare ett par månader för verksamheterna att flytta in. Ekonomiskt får förseningen inga störrekonsekvenser.

– Det blir ungefär samma kostnadsläge, säger Peter Elenfalk.

Nya kulturhuset

Det nya kulturhuset, som byggs nedanför Pythagoras, får en yta på cirka 550 kvadratmeter, med plats för både museum och Norrtälje konsthall.

Museet kallades först för Roslagens museum, men har nu döpts om till Norrtälje museum. Det ska innehålla både en basutställning och tillfälliga temautställningar.Dessutom ryms konsthallen, en pedagogisk verkstad, reception, med mera, i lokalerna.

Byggkostnaden är beräknad till drygt 18 miljoner.