Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg klart gevärsfaktoriet och flytta in Roslagsmuseet

Annons

Tjusiga ord från olika alliansföreträdare räcker inte för att Roslagsmuseet ska kunna flytta tillbaka in i gevärsfaktoriet. Det krävs såväl pengar som politiska beslut också.

Anmäl text- och faktafel

Kultur ska vara till för alla, inte bara en lyx för några få. Den ska vara lätt att uppleva och att utöva oavsett var i kommunen man bor eller vem man är.

Kultur är en av samhällets största verksamheter, som främst finansieras kollektivt, och ska därför ingå som en självklar del i all kommunal planering. I Norrtälje kommun finns dessutom många ideella och kreativa krafter, som vi bör stödja och uppmuntra.

Kulturen speglar det samhälle vi lever i. Biblioteken utgör själva grunden för kulturlivet och utveckling av bibliotek och skolbibliotek är en ytterst viktig rättvisefråga. Pythagoras är ett unikt museum och måste ges pengar så det kan vara levande och hållas öppet för allmänheten. Roslagsmuseet har en betydelsefull roll som ”länsmuseum” för norra delen av Stockholms län.

Men under många år har det varit segt att få de styrande politikerna att hålla Roslagsmuseet i gevärsfaktoriet öppet. Någon större verksamhet från Roslagsmuseet var det länge sedan vi hade i kommunen.

Under de senare åren har vi i alla fall sett hur gevärsfaktoriet fått en behövlig utvändig renovering. Det är bra. Men nu tycks man ha tagit paus, en renoveringspaus på flera år. Pengarna för vidarerenoveringen, 10,8 miljoner kronor, tycks inte användas till renovering. Inget resultat syns i alla fall inuti huset när man kikar in genom fönstren.

Vänsterpartiet vill, i enlighet med stiftelsens vision, åter sätta fart med renoveringen och färdigställa gevärsfaktoriet. Därför talade vi i kommunfullmäktige för att anslå pengar för en slutrenovering.

Men finns pengar till renoveringen med i alliansens budget? Inte vad vi sett i alla fall.

Vid kommunfullmäktiges budgetmöte kunde inte alliansen heller visa att de anslår pengar till slutrenovering. Så visa nu att de tjusiga orden om gevärsfaktoriet och Roslagsmuseet betyder något.

Per Claesson (V)

Catarina Wahlgren (V)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel