Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygdens son ställs ut på konstföreningens jubileumsfest

Häveröbygdens konstförening firar 20 år och ställer till med jubileumsfest på konsthallen och biblioteket i Hallstavik på lördag den 15 oktober. I centrum står prisade fotografen Curt Larssons bilder från hembygden.

Curt Larsson arbetade på bruket och skildrade sin hembygd i elva fotoböcker som gavs ut mellan 1975 och 1998.

– Hans bilder är verkligen historieskrivning. Han gjorde en bok om Hammarby (strax söder om Hallstavik längs riksväg 76, reds anm) och det är otroligt vad som har hänt på landsbygden sedan 1970-talet, säger konstföreningens kassör Lena Andersson.

Efter hans död 2013 har Curt Larssons bilder skänkts till Pappers avdelning 68 av familjen Larsson. Nu har Häveröbygdens konstförening fått låna dem till utställningen.

Häveröbygdens konstförening arrangerar sju utställningar om året på konsthallen i biblioteket i Hallstavik. Under de gångna 20 åren har de arrangerat nästan 200 utställningar, med många kända och mindre kända konstnärer som har kopplingar till Roslagen, bland andra Christer Strömholm, Philip von Schantz, Hermine Keller och Carouschka Streijffert.

– Vi försöker hålla oss inom Norrtälje kommun och Östhammars kommun. Sen är det flera konstnärer från Stockholm som är sommarboende i Roslagen.

Föreningen startades 1996 efter projektet med betongbulldoggarna, Hallstaviks egna "betongsuggor". De togs fram av elever på Hallsta skola under Kristina Janssons ledning och någonstans där väcktes idén om en lokal konstförening.

På lördag är även biblioteket med på jubileumsfesten, där det serveras bubbel och tilltugg. Biblioteket presenterar lokala författare och även, förstås, Curt Larssons fotoböcker. I konsthallen ställs hans fotografier ut. Konstföreningen har med stöd från Roslagens sparbanks stiftelser tagit fram en jubileumsskrift som bland annat innehåller 85 av utställningsaffischerna sedan 1996 och som kommer att delas ut under lördagen.

Häveröbygdens konstförening har omkring 150 medlemmar. Förutom de sju utställningarna varje år brukar de göra ateljébesök och avslutar året med en klubbafton. Den innehåller samkväm, en föreläsning och utlottning av ett tiotal verk av konstnärerna de ställt ut under året. I år kommer även ett prisbelönt foto av Curt Larsson lottas ut.

Konstföreningens jubileumsfest äger rum på lördag den 15 oktober klockan 11-13 i konsthallen och biblioteket som ligger i Hallstaviks Folkets hus.

Utställningen pågår 15 oktober till 9 november.