Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Byalaget bärgade gammalt vrak

Ingen ville kännas vid det gamla vraket i Gräddö gästhamn. Till slut tog Gräddös byalag saken i egna händer och bärgade båten.

Annons

– Det var ingen som tog ansvar, säger Carl Ankar, ordförande för Gräddö bys samfällighetsförening.

Förra våren sjönk en stålbåt i Gräddö gästhamn. Enligt Carl Ankar hade ägaren till båten lagt sig i hamnen utan tillstånd och sedan lämnat den där.

– Vi tog kontakt med Kronofogden och begärde delgivning, men de fick inte tag i personen, säger Carl Ankar.

Efter att båten sjönk har Kustbevakningen varit där och tömt den på olja. Sedan har båten legat orörd. Gräddö bys samfällighetsförening har anmält ärendet till Sjöpolisen. Men eftersom det fanns oenigheter kring vem ägaren är lades ärendet ner.

– Ägaren vill inte kännas vid båten, säger Ankar.

Efter ett och ett halvt år tröttnade föreningen på den sjunkna båten som tog upp tre platser i gästhamnen. Så de gjorde själva slag i saken.

– Vi har förlorat intäkter på att den har legat där. Även ur miljöaspekt ansåg vi att den inte kunde ligga kvar, säger han.

Nyligen lyckades byalaget att bärga vraket med hjälp av dykare och en bärgningsbil. Vad som händer härnäst är inte helt klart.

– Den får ligga på stranden över sommaren, sedan får vi se. Kostnaden för arbetet får nog vi stå för, säger Carl Ankar.

Problematiskt att bli av med båtvrak

Att bli av med ett båtvrak kan vara problematiskt.

Exempel på besvärliga vrak är 19:e hålet i Norrtälje hamn och Vildand på Blidö .

En båt som ligger i allmän hamn får enligt lag flyttas om den ligger så att det strider mot föreskrifterna.

Svårare är det i gästhamnar. Om båten har en ägare kan man begära biträde hos Kronofogden för bortforsling. Om ingen ägare kan spåras och man ändå väljer att flytta båten kan man riskera att bli skyldig till egenmäktigt förfarande. Men om båten hindrar båttrafik eller innehåller miljöfarliga ämnen kan den flyttas.