Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Busslinje ställs in under sommaren

Ulla Zetterberg har åkt med Norrtäljes närtrafiklinje 969 i över 14 år. Men för två veckor sedan upptäckte hon att bussen inte längre kör sin vanliga rutt.

I stället för att köra Stora Brogatan och Tullportsgatan kör buss 969 nu direkt från Billborgsgatan mot stadens gamla badhus .

Äldre resenärer och personer med funktionsnedsättningar kommer inte längre åt det gamla apoteket och Systembolaget längs gågatan. Ulla Zetterberg är en av många upprörda resenärer.

– Det är inte klokt. Vi som åker servicelinjen åker den av en anledning. Vi behöver komma fram längs Tullportsgatan, säger Ulla Zetterberg.

Hon har pratat både med chaufförerna som kör sträckan samt med bussföretaget som är ansvarigt för linjen. De hänvisade henne vidare till kommunen som dröjde med sitt svar.

Efter två veckor hörde kommunen av sig.

– De berättade att ett nyöppnat kafé på Tullportsgatan har ansökt om att få ha en uteservering. Tydligen har det blivit för trångt för servicelinjen att köra där, säger Ulla Zetterberg.

Hon förstår inte varför uteserveringen har fått godkänt. Ulla Zetterberg nämner också att många av resenärerna på 969 har mycket svårt att gå. De kan inte ta sig fram på egen hand vilket gör allt mycket svårare.

– Näbbmusen som vi kallar den lilla bussen, har en stor betydelse i våra liv. Det bör prioriteras, säger hon.

Traveller buss är SL:s underentreprenörer och är ansvariga för närtrafiklinjen 969. De anser att beslutet som har tagits är bra.

– Under sommaren är det svårt för oss att köra längs gågatan. Det är så många människor och turister som rör sig längs gatan, barn flanerar vilt och fritt och det är faktiskt inte lämpligt att köra där, säger Ann Nilsson, driftledare på Traveller buss.

Gågatan i Norrtälje är den enda gågatan i Sverige som bussföretaget Traveller har trafikerat, i de andra städerna har de valt att inte trafikera gågator av säkerhetsskäl.

Att det tidigare har fungerat att köra längs gatan är något av ett under, menar Ann Nilsson.

– Vi har tagit oss fram men det har varit på håret. Med stolar och bord längs vägkanten blir det omöjligt för oss att ta oss fram.

Hon poängterar också att behovet av linje 969 inte är lika stort under sommaren.

– Många av de äldre är nog på semester och de behöver inte närtrafiken i lika stor grad som under resten av året. Våra förhoppningar är att kunna köra som vanligt igen längs Tullportsgatan efter sommaren, säger Ann Nilsson.

Närtrafiken i Norrtälje

Närtrafiken är en kollektivtrafik först och främst för äldre och fpersoner med funktionsnedsättningar, men alla är välkomna att resa med linjen.

Bussarna är tänkta att komma nära den som reser och nära dit man vill resa. Närtrafiken håller ett lugnt tempo och föraren ger extra service till den som behöver, därför kan bussarna ibland bli försenade.

Bussarna är alltid handikappanpassade. SL:s vanliga taxor gäller ombord.

Källa: www.sl.se