Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brukets pappa blir en staty

En staty av Hallsta pappersbruks grundare Carl Wahren pryder infarten till Häverö-gymnasiet.

Skaparen bakom statyn är eleven Niklas Bjureström som går på vvs-programmet, där han har tillvalet bild och form.

Projektet kan ses som en hyllning till både Carl Wahren och till brukssamhället Hallstavik, som byggdes tack vare att pappersbruket kom till 1915.

Carl Wahren kom till Hallstavik i mars 1913 för att sondera terrängen och hitta lämplig mark för att bygga en fabrik.

Niklas Bjureström och Rose Tillberg-Mattsson, lärare i bild och form, har tillsammans utarbetat en modell som utgjort grunden för Carl Wahren-statyn.

– Vi har haft ett äldre fotografi av Carl Wahren som vi arbetat utifrån. Vi har tolkat hans drag, han hade en karaktäristisk näsa. Vi har också fångat upp hans klädsel och utifrån denna modell har Niklas sedan arbetat, berättar Rose Tillberg-Mattsson.

Statyn är tillverkad i åtta millimeter tjock plåt och kommer att vara en dryg meter hög. Den visar Carl Wahren från huvudet och en bit ner på överkroppen.

– Med hjälp av gasbrännare har vi skurit i plåten och sedan slipat med rondell, berättar Niklas Bjureström, som haft lärarna Nalle Rönnlund och Jan Höglund som handledare under arbetets gång.

Carl Wahren är klädd i svart hatt med brätte, skjorta med dåtidens speciella vikning av skjortkragen och svart rock.

Kragvikningen är mycket speciell och rockslagen har fått svarta stickningar som är gjorda av ståltråd. Här har Niklas Bjurestöm fått fram en konstnärlig och effektfull detalj,

Han har borrat små hål i plåten och gjort stickningen i ståltråd. Statyn i sin helhet är målad i Carl Wahrens gymnasiums egna färger som finns i deras logga, gult och svart.

Niklas Bjureström uppskattar att han arbetat cirka 75 timmar med sin staty och det blir minst 100 när han slutfört sitt konstnärliga projekt.

När NT träffar honom återstår att skapa en mässingsbricka med uppgifter om Carl Wahren.

Den 31 mars invigdes statyn samtidigt som skolan för första gången firade sin Carl Wahren-dag.

– Förhoppningsvis blir det en ny tradition på skolan där vi tillsammans; lärare och elever, ska göra nyttiga saker, umgås under andra former och ha lite festligheter, säger Rose Tillberg-Mattsson.