Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brottsoffer kritisk mot polisens råd

Någon slängde in en tjock vedklabbe genom bakrutan på Maria Petterssons bil. – Polisen sa att jag skulle ta med bevismaterialet till Norrtälje. Men bilen var ju trasig, säger Maria Pettersson.

Annons

Händelsen ägde rum under natten till lördag. Maria Pettersson tror att personerna var ute efter rullstolen som låg i bakluckan, eftersom flera bilar som stod granntomten där veden kom från inte skadades.

När Maria Pettersson ringde polisen hamnade hon hos Polisens kontaktcenter. Hon fick beskedet att ingen polispatrull kunde komma ut för att säkra bevis. Hon uppmanades i stället att själv ta med bevisen in till polisstationen i Norrtälje.

– Ska jag köra en bil utan bakruta och bromsljus till Norrtälje, undrar hon.

När Maria Pettersson fick veta att en granne sett ett gäng killar dra förbi vid 01.30-tiden på natten ringde hon Polisens kontaktcenter igen. Den hon pratade med då sa att vittnet själv fick höra av sig till polisen.

– Det var inget ”vi ska hjälpa dig”, bara ”vi har inte resurser”.

Men en granne körde in bevismaterialet till polisstationen i Norrtälje så att tekniker kan undersöka det för att kanske få fram DNA.

Maria Pettersson är rädd att hon själv ska få stå för självrisken på försäkringen.

I de flesta bilförsäkringar får man betala självrisken för skadegörelse om ingen blir dömd för brottet. I en del bilförsäkringar ingår en tilläggsförsäkring som täcker självrisken när någon utomstående skadat bilen.

Maria och Håkan Pettersson tycker att polisen borde ha resurser till att komma ut när någon utsatts för brott.

– Polisen borde bry sig om sådant här. De borde markera att man inte slår sönder andras grejer, säger maken Håkan Pettersson.

De misstänker att det är ungdomar som förstört bilrutan.

– Vi vill inte sätta dem på vatten och bröd, men om man hittar dem som gjort det kanske man kan hindra att de gör värre saker i framtiden, fortsätter han.

Samma natt krossades ett flertal fönsterrutor på närliggande Gottsta skola.

– Det är jättetokigt om Maria Pettersson känner sig illa bemött, säger Magnus Persson, polisinspektör vid Närpolisen i Hallstavik.

Han vill inte kommentera Polisens kontaktcenters arbete, men säger att skadegörelsen på Maria Petterssons bil utreds av polisen, som fått in bevismaterial för spårsäkring och talat med grannar till Maria Pettersson.

– Ibland är vi dåliga på att informera målsägaren om vad som händer. Vi fokuserar på att lösa brottet.

Enligt Magnus Persson har skadegörelsebrotten minskat i Hallstavik på senare tid.