Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Britterna gör rätt om de lämnar EU

Den 2 maj skriver två företrädare för Liberalerna, Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm, en debattartikel som varnar för alla olyckor som kommer att drabba Sverige och övriga EU-länder om britterna väljer att lämna EU.

I samma artikel talar skribenterna bland annat om hur viktigt det är för demokratin att Storbritannien blir kvar i EU. Nu skall vi vara extra tydliga. Det handlar om demokrati när britterna går till valurnorna den 23 juni.

Sedan tar skribenterna upp en rad problem som EU själv skapat, bland annat terrorattentaten i Bryssel, Köpenhamn och Paris. Schengenavtalet och möjligheten att slippa passkontroller är ett sådant skapat problem. Det är inte bara terrorister som gynnas av den naiviteten, utan även människohandel som exploderat i och med Schengenavtalet, och smuggling av militära vapen från Balkanhalvön och andra östeuropeiska länder. Narkotikan flödar även den in över våra gränser. Alltså, har någon väl kommit innanför det ”yttre gränsskyddet” är det mer eller mindre fritt fram för vem som helst.

Har vi mindre brottslighet nu när samarbetet sker på EU-nivå? Nej, är det sanna svaret. Och innan Europol gick det alldeles utmärkt att samverka polisiärt över nationsgränserna, via Interpol.

Vidare anser skribenterna att vissa EU-länder hoppar över skacklarna när det gäller demokratiska frågor. Vi antar att det är Polen och Ungern som avses. Även detta är ett problem som EU:s överstatliga ambitioner är moder till. I samma sekund som EU lägger sig i enskilda medlemsländers inrikespolitik börjar det knaka i fogarna. Att klämma in alla europeiska länder i ett och samma regelverk från söder till norr och öster till väster, trots att en rad betingelser skiljer dem åt, är dömt att misslyckas. Det är det vi ser hända nu.

Sverige och andra länder har alltid handlat med varandra. Det är inget nytt. Det nya är den så kallade tullunionen. Men vi får aldrig glömma att det är, eller var, länderna själva som beslutade om eventuella tullar. När Storbritannien och Sverige förhoppningsvis lämnar EU kommer vi naturligtvis att fortsätta att handla med varandra.

Vi exporterar till Storbritannien det landet behöver. Och det landet behöver, kommer engelsmännen inte belägga med tullavgifter. Och tvärtom så importerar vi det som Sverige behöver utan att lägga på en tullavgift. Det vill säga sådant som vi inte kan producera själva.

När Liberalernas partiledare Jan Björklund mitt i den värsta krisen för våra mjölkbönder, på bästa sändningstid förkunnar att det är bra med ”billig mjölk”, blir många med rätta upprörda.

Vår handel med andra EU-länder har minskat i betydelse. Vi exporterar mer till länder utanför EU. 2015 exporterade vi mer till Norge än till Tyskland. Och de asiatiska marknaderna blomstrar.

Vi noterar att

både Birgitta Ohlsson och Barbro Westerholm inte har någon som helst kritik mot EU som sådant, utan vill snarare att EU skall få ännu större muskler. Mer överstatlighet! I dag påverkas cirka 50 procent av alla kommunala beslut av olika EU-direktiv.

Landsbygdspartiet oberoende säger nej till mer överstatlighet, vi säger nej till EU!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel