Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristande säkerhet vid skärgårdskrog

Brister vid Högmarsö krog gör att räddningstjänsten hotar att stänga verksamheten efter sommaren. Åtgärder för att förbättra säkerheten har inletts.

Annons

Efter en inspektion den 12 juli utfärdade räddningstjänsten i Norrtälje förbud att bedriva restaurangverksamhet i lokalerna på Högmarsö efter 31 augusti.

En kravlista upprättades där de mest akuta problemen var tvungna att lösas redan till den 17 juli då en konsert skulle hållas på krogen. Det skedde och evenemanget kunde genomföras.

Krogen, som bara har sommaröppet, får nu driva verksamheten säsongen ut.

Men för att det ska bli en fortsättning nästa år krävs ytterligare åtgärder, enligt brandingenjör Jacob Öhrn.

– Ett förbud är bland det allvarligaste vi kan ge en krog, säger han.

Vid inspektionen 12 juli reagerade räddningstjänsten på att restaurangen inte var tillräckligt avskild från Högmarsö varv som finns i samma fastighet. Dörren till varvet stod öppen och det stod gasflaskor på kajen i närheten av uteserveringen, enligt Öhrn.

Räddningstjänsten stoppade även personalboendet direkt ovanpå restaurangköket och krävde seriekopplade brandvarnare och separata brandceller för varvet respektive krogen.

Slipen AB, som driver Högmarsö krog, har redan löst flera av problemen, bland annat seriekopplade brandvarnare, nödvändiga tillstånd för brandfarlig vara, utrymning av personalboendet och skyltar som tydligt informerar om tillträdesförbud till varvsdelen.

Räddningstjänsten har tillmötesgått Slipens begäran om att förlänga tiden för rättelseåtgärder från 31 augusti till 30 september.

– Vi tar detta på fullaste allvar och åtgärdade ett flertal av bristerna i samband med tillsynen. Det mesta är löst, det återstår bara att åtgärda en brandcell och viss brandskyddsdokumentation. Vi och räddningstjänsten har en bra dialog, säger Håkan Cederwall från Slipen AB.