Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bristande insikt om hedersproblematiken

Gunnar Kjelldahls replik på min debattartikel styrker i mångt och mycket min tes om att det råder en kunskapslucka gällande hedersrelaterat våld och förtryck. Gunnar Kjelldahls okunskap är en tydlig illustration av detta.

Till att börja med rör inte detta ”en hel del enskilda fall” som han påstår. Så många som 240 000 personer kan enligt kartläggningar vara utsatta.

För tydlighetens skull vill jag klargöra att mäns våld mot kvinnor inte är ett importerat problem. Det har jag aldrig påstått. Hedersrelaterat våld och förtryck är däremot direkt importerat och ett växande problem som kräver mer kunskap för att nå rätt åtgärder.

Ingen, allra minst jag, förringar att våld drabbar kvinnor oavsett kulturellt ursprung. Det är ett stort samhällsproblem och måste bekämpas med alla till buds stående medel. Problemen med mäns våld mot kvinnor lyfts ofta av samtliga partier (också Sverigedemokraterna) vilket är bra. Men problematiken kring just hedersrelaterat våld och förtryck uppmärksammas inte alls i samma utsträckning. Därav mitt fokus på detta område.

Tongivande ideella föreningar som arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck, exempelvis riksorganisationen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” påvisar ofta en frustration över just det som Gunnar Kjelldahl gör, det vill säga klumpar ihop olika förtryckarformer mot kvinnor till ett och samma fenomen. Trots olika bakomliggande faktorer.

Hedersrelaterat våld och förtryck karaktäriseras nämligen av att gärningspersonerna kan vara dina syskon, pappa, mamma, kusiner, farbröder och släkt. Det innebär att stora delar av släkten ”sanktionerar” förtrycket ihop. Ibland är det inte ens fadern eller mannen som är drivande utan modern, kvinnan.

Det är alltså ett kollektiv som står för utövandet och dessutom är förövarna de som står dig allra närmast. Hedersförtryck utmärker sig genom sitt kollektiva uttryck helt enkelt. Det är bevisligen svårt att bryta sig loss från en partner som förtrycker, försök då förstå vad det innebär att lämna en hel släkt.

När det gäller våld mot kvinnor, alltså män som misshandlar kvinnor så finns det en allmän avsky mot detta sedan länge i Sverige. Kvinnofridslagen instiftades av Birger Jarl redan på 1200-talet. Det är inte socialt accepterat att misshandla, kontrollera och bevaka sin partner eller familj i Sverige, tack och lov. Det betyder inte att det inte är ett stort problem och många kvinnor utsätts för misshandel och kränkningar av sin partner, men det är inte allmänt accepterat som företeelse. Ännu en skillnad mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Ett annat problem som ideella föreningar och drabbade av hedersförtryck lyfter är ängsligheten från framförallt politiker kring att lyfta just hedersproblematiken som ett eget fenomen. De har oroat sig över att bli stämplad som rasist eller främlingsfientlig om de gör så, eftersom det är kopplat till invandrade kulturer. Beklämmande och fel naturligtvis, inte minst för alla drabbade.

Vi är dock många som helt enkelt struntar i det (felaktiga) stigmat nuförtiden. Till och med partier till vänster (som tidigare blundat för detta), har insett problematiken, vilket visade sig i att vissa reformer äntligen gick igenom i riksdagen nyligen.

Med hänvisning till ovan vill jag be Gunnar Kjelldahl att läsa på kring hedersrelaterat våld och förtryck. Påståendet att ”de så kallade hedersmotiven är bara varianter av mäns våld och förtryck av kvinnor” stämmer inte, och borde varit borta för flera år sedan. Utsatta, Glöm aldrig Pela och Fadime och företrädare för olika politiska partier med insyn och kunskap kring detta kämpar hela tiden för att få ut just det budskapet.

Vi måste vidga perspektiven, annars kommer vi inte att få bukt med detta och det är ett stort svek mot alla flickor, kvinnor och unga pojkar med invandrarbakgrund som utsätts för hedersförtryck i Sverige år 2020.

På förekommen anledning, vi måste arbeta aktivt med både mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck, båda förekomsterna är oacceptabla.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel