Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Brist på kvinnliga kandidater på Kristdemokraternas lista

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Kristdemokraternas valsedel i Norrtälje innehåller nio män och tre kvinnor. – Målet är en mer jämställd lista, säger Ulla-Britt Pettersson, partiets gruppledare i kommunen.

Annons

Kristdemokraterna kör varannan damernas till plats 24 på valsedeln inför EU-valet. Men i Norrtälje har partiet haft svårare att hitta kvinnliga kandidater.

– Vår tidigare gruppledare blev sjuk och partiet gick på tomgång en period. Det har gjort att vi har en relativt kort lista med namn, säger Ulla-Britt Pettersson.

Hon toppar valsedeln till kommunvalet och Bennit Jennerstål står på tredje plats. Tredje kvinnan Maud Burmark återfinns längst ner på listan.

Ulla-Britt Pettersson vill att partiet ska jobba för att engagera fler yngre kvinnor.

– Trots obalansen driver vi ändå många mjuka frågor, säger hon.

Moderaterna valde linjen varannan damernas inför riksdagsvalet 2010. Men i Norrtälje toppar tre män kommunlistan. De följs dock av fyra kvinnor och 21 av totalt 46 namn är kvinnor.

– Vi har jobbat mycket med att förnya och föryngra och tycker att vi har en bra mix av ålder, kön och erfarenheter. En någorlunda jämn könsfördelning är viktig men kompetensen är viktigast, säger Kjell Jansson, kommunalråd och M:s förstanamn i Norrtälje.