Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bris har utökade öppettider

I år har Bris förlängt sina öppettider i jul och nyår. Helgerna är ofta tuffast för redan utsatta barn.

Skolan är stängd och kompisarna firar med sina föräldrar. Mamma är full och pappa är arg. Nej, jul- och nyårshelgerna är långt ifrån en glittrande dröm för alla barn.

Hos Barnens Rätt i Samhället (BRIS) märker man en skillnad i innehåll mellan samtalen vid jul och samtalen under resten av året.

– Barn som lever i utsatthet i vanliga fall, med föräldrar med missbruk eller psykisk ohälsa, oroar sig inför julen utifrån hur det har sett ut tidigare år. De oroas över att inte att få julen de ser på tv eller tänker sig att kompisar har, säger Karin Johansson, psykolog på BRIS.

All hets och stress kring julen gör det också som bäddat för familjekonflikter. Risken för bråk ökar i takt med föräldrarnas alkoholkonsumtion.

Kring jul är det också många barn med skilda föräldrar som kontaktar BRIS.

– Man kanske vill fira hos den ena men tvingas vara hos den andra för att man har varannan jul. Eller så har barnet dåligt samvete och är ledsen för den förälder som får fira ensam, säger Karin Johansson som råder föräldrar att sköta sina konflikter själva -utan barnen.

– Barnen ska varken behöva välja sida eller bära skulden för att mamma och pappa bråkar eller för att den ena parten får fira jul ensam, säger hon.

Kontakta Bris

Du kan prata med Bris via telefon, mejl eller chatt. Du är alltid anonym och får kontakt med en kurator. Ingen annan ser er chatt eller lyssnar på samtalet.

Telefonnummer: 116 111

Öppettider i jul- och nyårshelgerna: kl. 11-19, annars är det kl. 10-22 som gäller.

Källa: www.bris.se