Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredbandsutbyggnad får inte ge sänkta betyg

Flera platser i Norrtälje kommun har haft problem med bredbandsförbindelsen de senaste veckorna. Störst har störningarna varit i Grisslehamn, där man varit utan bredbandsförbindelse flera veckor, men även Vätö och Bergshamra har drabbats.

Det här har skapat mycket stora problem på de berörda orterna, både för privatpersoner och företag. Utan bredband finns det ingen internetuppkoppling. Och det finns inte heller någon fast telefonförbindelse, eftersom kopparnätet har kapats när optofiber installerats.

Det här visar hur sårbart dagens samhälle är. Det är därför oacceptabelt att det dröjer flera veckor för Telia och andra teleföretag att laga en avgrävd optokabel. Teleföretagen måste ha tillräcklig beredskap för att snabbt kunna laga brott på bredbandskablar, på samma sätt som elföretagen måste ha beredskap för att snabbt kunna laga strömavbrott.

Att samhället blir mer och mer anpassat till att alla har bredband gör också att det är mycket viktigt att bredbandsutbyggnaden fortsätter. Alla måste få tillgång till bredband, oavsett var man bor. Det behövs för att hela Sverige skall kunna leva och utvecklas.

Samtidigt finns det risker med bredbandsutbyggnaden. Den ökade sårbarheten är en sådan. En annan, och mer oväntad, är att utbyggnaden påverkar skolelevernas betyg.

Detta framgår av en studie som för ett par veckor sedan publicerades vid Lunds universitet. Studien omfattar de gymnasieelever som tog studenten mellan 2010 och 2012 och visar att betygen sänks när ett område får tillgång till ett snabbt bredband. Sänkningen är i genomsnitt 0,13 meritpoäng, vilket ungefär motsvarar att gå från betyget A till B i Svenska 1 och Naturkunskap 1. Effekten är störst för pojkar och för elever med lågutbildade föräldrar.

De forskare som gjort studien är inte helt säkra på vad de sänkta betygen beror på, men tror att eleverna tillbringar mer tid vid datorn när familjen får bredband. Det framgår inte heller av studien om betygssänkningen är tillfällig, eller om betygen åter höjs när familjen haft sitt bredband under en tid.

Det är kanske naturligt att tonåringar tillbringar mer tid framför datorn när familjen får bredband, till exempel med datorspel eller i sociala medier. Det är dock viktigt att detta inte innebära att tonåringarna får försämrade skolresultat.

Så är det dock i dag. Även om Lunds universitets studie är gjord på elever som tog studenten för några år sedan, så finns all anledning att tro att slutsatserna fortfarande gäller. Det är mycket oroande. Än mer oroande är att det är pojkar och elever från lågutbildade föräldrar som påverkas mest, det vill säga de grupper som redan har problem med låga skolresultat.

Detta innebär dock inte att utbyggnaden av bredband bör stoppas. Men föräldrar och lärare måste bli medvetna om att en bredbandsuppkoppling kan ge de här negativa effekterna, och se till att motverka dem med olika typer av åtgärder, till exempel genom regler för datoranvändning och fler läxförhör.

Bredbandsutbyggnaden är bra, och gynnar svensk tillväxt. Men den får inte innebära att svenska skolelever struntar i skolan och bara spelar dataspel eller chattar på Snapchat.