Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bredband räcker inte för att överleva

 
Stormen Alfrida
Visa alla artiklar

Jag skulle gärna vilja prata med vår nya hybridregering om glesbygdspolitik!

Alla partier har pratat om att bredband och digitalisering är lösningen för glesbygden! Att säga något annat är att svära i kyrkan. Nej, nu får vi strunta i affär och skola och sjukvård och tandvård och annat – nu ska vi äta bredband!

Anmäl text- och faktafel

I den glesbygd där jag bor har allt lagts ner och vi får resa (med bil!) sex mil för att kunna köpa mjölk. Det finns ingen annan möjlighet. Hemköpsservice finns bara för sommarboende och några kor har vi inte på ön.

Under stormen Alfrida härom veckan slogs elen ut över ett stort område i vår kommun. Det visade sig finnas mycket dålig beredskap för det. Kommunen trodde att man kunde lägga ut information till invånarna på sin hemsida! Datorerna var naturligtvis utslagna.

Det blev mörkt och iskallt och tyst och totalisolerat och kommunikationen var utslagen då mobilnätet inte fungerade – inte ens larmnumret 112 – och många hade fått kopparledningarna avklippta! Varför? Kopparledningarna var den enda möjligheten till kontakt med omvärlden som fungerade, då allt annat var utsläckt! Luftledningarna kan förstås också brytas av på grund av nedfallna träd och annat, men då bara lokalt. Och de har funnits i över 100 år.

Vi bor på en ö. Och då kan man ju säga att vatten, sjövatten, har vi i vår omedelbara närhet. Men i denna skärgård är hela stranden ockuperad av fritidsboende som mycket sällan är där, annat än under badsäsongen.

Det blir långt för de fast boende, ofta gamla människor på grund av brist på skolor, jobb med mera (och bofasta bor som bekant långt från stränderna) att kånka med dunkar och hinkar för att fylla vatten i sjön ( som man gjorde förr när det var el-avbrott) och nu ska tydligen de få återstående strandbitarna fyllas av hus, om jag förstått den nya högerbudgeten rätt.

Jag undervisar i navigation. Där utgår man ifrån att vi aldrig kan lita helt på de digitala systemen, utan vi måste lära oss navigationens grunder med kort och kompass och så vidare så vi inte blir helt borttappade när el-systemet slås ut.

Vad säger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap? Det kan ju inte räcka med bredbandsutbyggnaden i hela landet. Vi måste ju till exempel äta och dricka, gå i skola och få tillgång till sjukvård och tandvård och inte bara under perioder när de fritidsboende bor i sina sommarresidens!

Enkla förslag är att inte klippa av kopparledningarna till telefon i glesbygden om de finns kvar. Att underhålla de vattenpumpar för sötvatten som finns kvar runtom i glesbygderna, att skrota förslaget om uppluckringar i strandlagen. Det är faktiskt inte frågan om att bygga små fiskebodar eller bryggor, utan ofta stora glas-schabrak och avverkning av alla träd och buskar för utsiktens skull ner till den stora brygganläggningen. Mer långtgående är naturligtvis att på riktigt se till att få en levande skärgård och landsbygd.

Livet är i grunden helt naket: vi måste ha vatten. Vi måste ha mat. Vi måste kunna värma oss. Dessa grundläggande behov måste kunna tillfredsställas för att ett samhälle ska fungera.

Magdalena Rinaldo, Furusund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel