Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra Väddöhandel i sommar

Det har varit en bra sommar för handlarna på Väddö.
– När det gäller antalet besök är det en rekordsommar, säger Elin Edlund på Väddö gårdsmejeri.

Annons

På Väddö gårdsmejeri fick de en flygande start i och med kungabesöket i början av maj. Sedan har det rullat på.

– Det har varit ett uppsving för hela verksamheten och intresset för våra kosafarin har ökat. Jag tror att detta är vår bästa sommar någonsin, säger Elin Edlund.

Även på Ica Väddö har det varit ett rejält uppsving för affärerna. Handlaren Mats Rydeborn säger att omsättningen ökat 10 procent jämfört med förra sommaren. Och juli är den allra bästa månaden.

– Sommarens fina väder är en anledning. Det har gjort att många som bor här varit kvar och att fler har tillbringat tid i sommarstugorna. Och är det bra väder bjuder man gärna in gäster också, säger Mats Ryderborn som hade sin toppvecka försjälningsmässigt i slutet av juli.

Den kalla våren gjorde att mars och april var väldigt dåliga försäljningsmånader för Kröns Trädgård, men det tappet tog de igen under maj och juni då försäljningen var riktigt bra.

– Vår verksamhet är ju väldigt väderberoende och fint väder är gynnsamt för oss, bara det inte blir för varmt och torrt för då väljer folk att göra annat än att vara i trädgården, säger Helena Krön.

Även hos kläd- och inredningsbutiken Jolster gick försäljningen trögt i våras, men under sommaren har det varit bra fart i butiken.

– Totalt har vi ökat något i omsättning, framförallt har slutet av sommaren varit väldigt bra, säger ägaren Jim Nilsson.

Under sommaren har det varit väldigt många evenemang som lockat bra med publik. Bland dem kan nämnas Postroddens 40-årsjubileum, Roslagsloppet och Väddödagen som till viss del ersatt det tidigare jätteevenemanget Älmstanatta. Roslagens Sjöfartsmuseum arrangerade Beckbyxans dag i juli. Ett evenemang som lockade väldigt mycket folk och till stor del räddade sommaren från att sluta med ett minus i besöksstatistiken.

– Totalt har vi haft en medelsommar. Det har varit ett tapp när det gäller grupper som kommer hit med buss, säger Anders Forslund på Roslagens sjöfartsmuseum.

Då har det gått bättre för Albert Engströmmuseeet i Grisslehamn. De har räknat in 3 000 betalande besökare och samtidigt haft bra fart på försäljningen.

– Kaféet som ligger i anslutning till museet har dragit nytta av att det varit bra väder, säger Anneli Ljungblad, kassör i Albert Engströmsällskapet.

Efter en bra sommar har nu Väddö turistråd redan börjat blicka framåt mot nästa sommar.

– Vi har faktiskt börjat arbeta med turistbroschyren för nästa år, säger rådets ordförande Stig Nyström.