Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra markering av Anna-Karin Hatt

Kritiken ökar mot det förslag till nytt idéprogram för Centerpartiet som presenterades strax innan jul.

Flera partidistrikt har till exempel gått samman för att skriva ett alternativt förslag till program. Framför allt menar kritikerna att förslaget är för individinriktat och innehåller för lite socialt ansvar.

Till en stor del är kritiken missriktad. Det mesta av förslaget är bra och innehåller traditionella Centervärderingar som decentralism och socialliberalism.

Däremot finns det några förslag som sticker ut, och färgat mångas syn på programmet. Det gäller främst förslagen om månggifte, förändrad arvsrätt, slopad skolplikt och fri invandring där den grupp som skrivit programmet har gått alldeles för långt i sin syn på individens frihet. Dessa förslag har mycket svagt stöd både inom och utom Centerpartiet. Det är därför svårt att förstå varför de tagits med i idéprogrammet. Gruppens medlemmar borde ha förstått att detta skulle skada partiet.

Partiledningens tanke med ett nytt idéprogram var att förnya debatten inom Centerpartiet och göra partiets politik tydligare. Så har också skett. Men ett parti kan inte driva en politik som såväl partiets medlemmar som nästan alla väljare är emot. Då spelar det ingen roll hur tydliga förslagen är.

I stället för att ge ny skjuts för partiet idémässigt har förslaget därför gjort att många av Centerpartiets medlemmar känner oro över vart partiet är på väg, medan väljarna blivit ännu mer ovilliga att rösta på partiet. Det måste ses som ett gigantiskt misslyckande av idéprogramsgruppen, vilket är svårt att förstå med tanke på hur många erfarna och omdömesgilla personer som sitter i gruppen.

Att gruppens förslag har skadat partiet är helt klart. Och detta även om allt pekar på att varken månggifte, förändrad arvsrätt, avskaffad skolplikt eller fri invandring finns kvar i det program som skall antas vid en partistämma i mars. Dessa förslag finns troligen inte ens med i det förslag till nytt idéprogram som partistyrelsen kommer att lägga fram till partistämman.

Det visas inte minst av det debattinlägg som Anna-Karin Hatt, andre vice ordförande i Centerpartiet, skriver i dagens Norrtelje Tidning. Hon tar avstånd från alla de kontroversiella förslagen och vill istället ha ett tydligare socialt ansvar och en starkare rättviseprofil.

Det är mycket bra att Anna-Karin Hatt gör de här markeringarna. Det visar Centerpartiets gräsrötter att de extrema åsikter som idégruppen har i vissa frågor inte har stöd i partiledningen, utan att partiets grundvärderingar ligger fast. Förhoppningsvis kommer andra i partiledningen snart att göra samma tydliga markeringar. Det behövs för att minska dagens oro internt i Centerpartiet. Om det är tillräckligt för att minska den skada som idégruppen tillfogat partiet är dock svårare att avgöra.