Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra för Norrtälje om tingsrätten får byggas ut

Mycket talar för att Norrtälje tingsrätt kommer att växa kraftigt om mångra år.

Domstolsverket har nämligen tillsatt en utredning om den framtida organisationen av tingsrätterna i Stockholms län, och en av slutsatserna tycks bli att de mindre tingsrätterna, bland annat den i Norrtälje, bör byggas ut.

Det här är helt andra tongångar än vad som tidigare hörts från Domstolsverket. För nästan på dagen tre år sedan, den 26 januari 2011, föreslog nämligen Domstolsverket att Norrtälje tingsrätt och tre andra tingsrätter skulle läggas ner. Enligt Domstolsverket var de nämligen för små; verket hade kommit fram till att det måste finnas minst åtta domare på en tingsrätt, och eftersom Norrtälje bara hade fyra, så borde den läggas ner.

Så blev det dock inte. Efter några månaders tvekan sade regeringen nej till nedläggningsplanerna. Alla partier sade nej, även om man kunde förstå att Moderaterna var ganska intresserade av att genomföra Domstolsverkets förslag.

Nu, tre år senare, tycks Domstolsverket ha svängt helt vad gäller Norrtälje tingsrätt. Nu vill man istället bygga ut den.

Den främsta anledning till denna totala omsvängning är att antalet mål ökat kraftigt i Stockholms län. Mellan 2007 och 2012 ökade antalet mål och ärenden med 15 procent. Den kraftiga befolkningsökningen gör att antalet mål ökar i domstolarna, och eftersom inflyttningen verkar fortsätta, så ökar också trycket på tingsrätterna. Och då flera av de stora tingsrätterna har problem funderar Domstolsverkets utredare på att utöka de mindre.

Det är mycket bra för Norrtälje att Domstolsverket kommit till slutsatsen att tingsrätten i Norrtälje bör byggas ut. Norrtälje behöver få fler jobb för högutbildade och en utbyggd tingsrätt ger just sådana jobb.

Samtidigt blir man förvånad över hur dålig framförhållning det tycks finnas på Domstolsverket. Såg man inte redan 2011 att trycket på tingsrätterna i Stockholms län hade ökat, och det därför var en utbyggnad som behövdes, inte en nedläggning? Eller är det kanske så att man egentligen vill lägga ner Norrtälje tingsrätt, fast man insett att det är politiskt omöjligt?

Det är svårt att låta bli att jämföra med Stockholms läns landsting, som för tio år sedan skulle lägga ner akutsjukhusen i Norrtälje och Södertälje. Det stoppades, och i dag planeras för en kraftig utbyggnad av alla akutsjukhus i länet, förutom i Norrtälje. Även detta förslag kom från början från tjänstemännen, men stoppades av politikerna. Kanske är det så att politikerna ibland är bättre på att skåda in i framtiden?

Frågan är dock om antalet mål kommer att öka på det sätt Domstolsverket nu räknar med. Enligt Dagens Nyheter i tisdags har antalet åtal minskat med 15 procent de senaste fyra åren, trots att antalet brott ökat. Om den trenden fortsätter, och gäller även för Stockholms län, lär det knappast bli någon utbyggnad av Norrtälje tingsrätt.