Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra att Roden ändrade sig om EU-debatten

UPPDATERAD 14/5 Blockpolitiken kommer att spela en mycket stor roll i riksdagsvalet i höst. Även om de rödgröna partierna inte har något organiserat samarbete detta val, kommer i praktiken två block att stå mot varandra, med var sin statsministerkandidat från de största partierna i varje block: Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S).

Annons

På liknande sätt kommer det att se ut i kommunvalet i Norrtälje, även om blockpolitiken inte är lika tydlig här som i rikspolitiken. Två kommunalrådskandidater kommer att stå mot varandra: Kjell Jansson (M) och Ulrika Falk (S).

Så ser det dock inte alls ut i valet till Europaparlamentet, som äger rum nästa söndag. I Europaparlamentet finns det ingen tydlig blockpolitik, utan bara partigrupper där de flesta av partierna från de 28 medlemsländerna i EU ingår. För närvarande finns det sju partigrupper, men det kan bli fler efter EU-valet.

En viktig anledning till att blockpolitik saknas i Europaparlamentet är att parlamentet inte utser någon regering, på samma sätt som Sveriges riksdag gör. Det gör att partierna i Europaparlamentet inte behöver ha det organiserade samarbete som krävs för att skapa ett regeringsunderlag.

En kanske ännu viktigare anledning är att många EU-länder inte har den långa tradition av blockpolitik som Sverige har. Ett näraliggande exempel är Finland, som just nu har en regering bestående av Samlingspartiet, Socialdemokraterna, De gröna och Svenska folkpartiet. Till för drygt en månad sedan ingick också Vänsterförbundet i regeringen.

Det här gör att Rodengymnasiet tänkte fel när man planerade att anordna en EU-debatt mellan representanter från Socialdemokraterna och Moderaterna. Eftersom Europaparlamentet inte har någon blockpolitik så fungerar det inte att ta var sitt parti från de svenska blocken.

Därtill kommer att en sådan debatt strider mot Skolverkets riktlinjer om politisk information i skolor, som ligger till grund för det beslut som Norrtälje kommuns utbildningsnämnd tagit fram när det gäller partibesök i skolorna. Detta beslut innebär att alla partier skall släppas in i skolan, inte bara några.

Det är därför bra att Rodengymnasiet tänkt om och beslutat att bjuda in fler partier till EU-debatten. Lite konstigt är det dock att man bjudit in de åtta partier som sitter i den svenska riksdagen. Eftersom debatten handlar om EU och äger rum några dagar innan Europaparlamentsvalet vore det naturligare att bjuda in de åtta partier som sitter i Europaparlamentet. Det skulle innebära att Piratpartiet skulle få vara med i debatten, men inte Sverigedemokraterna.

Lite olyckligt är dock att beslutet om att bjuda in fler partier till debatten kom så sent. Det gör att det blir svårare för partierna att kunna skicka bra och kvalificerade debattörer, eftersom många är hårt uppbokade de allra sista dagarna innan valdagen.

UPPDATERING

Enligt uppgift från Rodengymnasiet kommer även Piratpartiet att ha en representant med i debatten. Rodengymnasiet har också lyckats få partierna att skicka kvalificerade deltagare till debatten: alla i debatten står på vallistorna till EU-valet.

Det låter mycket bra. Det ger goda förutsättningar till att debatten på Rodengymnasiet kommer att hålla bli bra och informativ till eleverna.