Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bra att de allra flesta vet vem Kjell Jansson är

Tidningen Dagens Samhälle har sammanställt en rankningslista över hur ofta kommunstyrelseordförandena i landets 50 största kommuner förekom i artiklar i tryckta medier under 2013.

Annons

Listan toppas av Johan Persson (S) i Kalmar, närmast följd av Sten Nordin (M) i Stockholm. De förekom 1 008 respektive 903 gånger. Norrtäljes kommunstyrelseordförande Kjell Jansson (M) kommer på 24 plats i rankningen. Han förkom 250 gånger i tryckta medier förra året.

Den här rankningen är egentligen ganska ointressant. Den säger ingenting om hur bra eller dåligt en kommunstyrelseordförande sköter sitt uppdrag: att han eller hon nämnts i media kan ju bero både på skandaler och på ett väl genomfört jobb.

Den absolut viktigaste faktorn bakom en hög placering är istället antalet lokaltidningar i kommunen. Det är därför kommunstyrelsens ordförande i Kalmar kommer högst på listan, på samma sätt som de många tidningarna i Dalarna gör att kollegorna i Falun och Borlänge hamnar så högt som fjärde respektive sjunde plats.

På samma sätt är Norrtelje Tidning orsaken till Kjell Janssons ganska höga placering, och att avsaknaden av prenumererade lokaltidningar gör att kommunstyrelseordförandena i Järfälla, Haninge och Täby tar bottenplatserna i rankningen. Den bevakning som sker från gratistidningar och från Stockholmstidningarna är inte speciellt omfattande. Det är därför mycket svårt att tro, som Kjell Jansson gjorde i fredagens Norrtelje Tidning, att hans uppdrag som ordförande i nordostkommunerna spelat någon roll för hans rankning.

Siffrorna för Järfälla, Haninge och Täby visar hur det skulle se ut om alla lokaltidningar försvann, och därmed dessa tidningars bevakning av kommunalråden och den kommunala verksamheten. För även om det finns gratistidningar och andra medier som radio, tv och sociala medier, så innehåller de mycket mindre kommunal bevakning än lokaltidningen. Antalet tv-inslag med Kjell Jansson är till exempel bara en handfull per år. Radioinslagen är några fler, liksom blogginläggen och artiklarna i gratistidningar, men är ändå mycket färre än artiklarna i Norrtelje Tidning. Dessutom bygger många av inläggen i radio, tv och sociala medier på nyheter som först har publicerats i Norrtelje Tidning.

De flesta lokaltidningar har det kärvt i dag. Upplagorna sjunker, liksom annonsintäkterna. Det här kan bli ett stort demokratiskt problem. För med svagare lokaltidningar minskar granskningen av kommunpolitikerna. Då är risken uppenbar att kontakten mellan medborgare och politiker minskar, vilket ökar risken för korruption och politikerförakt.

För vad de som bor i Norrtälje kommun än tycker om Kjell Jansson, så vet de allra flesta vem han är. Så är det inte för kollegorna i Järfälla, Haninge och Täby.