Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boviera planeras i Norrtälje

48 bostadsrätter runt en 1 650 kvadratmeter stor, inglasad vinterträdgård.
– Det ska kännas som att bo på Rivieran, säger Göran Mellberg om sin boendeform som nu hittat till Norrtälje.

Bovieran är ett boendekoncept som riktar sig till lite äldre personer, plus 45, utan hemmavarande barn. Hittills har samma typ av kvarter, en trädgård omgiven av tre huskroppar i tre våningar, byggts på fem platser i landet.

Tre nya orter står i kö efter sommaren och snart kan det vara Norrtäljes tur. Ett markanvisningsavtal med Norrtälje kommun innebär att Bovieran AB ges möjlighet att köpa mark i Östhamra längs Björnövägen söder om Norrtälje.

– Bolaget får två år på sig att undersöka intresset för den här typen av boende, säger Lars Härlin, mark- och exploateringschef på Norrtälje kommun.

Bovieran betalar 7,8 miljoner kronor plus ytterligare 600 000 kronor i ersättning för gatukostnader till kommunen. Kommunstyrelsens arbetsutskott har sagt ja till avtalet och den 4 juni ska det behandlas av kommunstyrelsen.

Bovieran AB:s första bygge stod klart i Partille utanför Göteborg 2009. Företaget gör en upprepning av samma byggnad överallt.

Bostadsrätter, tvåor och treor upp till 87 kvadratmeter, byggs runt vinterträdgården som är indelad i fyra zoner: japansk, fransk, tropisk och skandinavisk.

– Trädgården är hjärtat i projektet. Den fungerar som en plats för umgänge, promenader, boule, frukost eller något annat, säger Göran Mellberg.

Trädgården håller en temperatur på 13-16 grader på vintern och maximalt 26 grader sommartid.

De stora ytorna med isolerglas över innergården fångar dessutom upp solens strålar. Värmen ackumuleras i anläggningens betong och står för ungefär 80 procent av uppvärmningen inne i lägenheterna.

– Bovieran är lika mycket ett energiprojekt, säger Göran Mellberg.

Han har närmare 50 års erfarenhet från byggbranschen och drev tidigare ett byggbolag med 150 anställda. Idén om en klimatstyrd vinterträdgård kläckte Göran när han började fundera på hur han skulle vilja bo på ålderns höst.

Så här långt har det blivit en succé. Samtliga lägenheter har varit slutsålda före byggstarten i de projekt som Bovieran hittills genomfört.

Återstår att se hur konceptet tas emot i Norrtälje.

– Teoretiskt kan vi komma i gång i Norrtälje i slutet av 2012. Det skulle betyda inflyttning året därpå, säger Göran Mellberg.