Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boverket stoppar Stadts intygsgivare

De två intygsgivare som godkände ombyggnaden av Stadt i Norrtälje har begått allvarliga misstag.Det anser Boverket som återkallar duons behörighet, en mycket sällsynt åtgärd.

De två intygsgivarna har totalt sju anmälningar på sig, bara det en unik siffra, enligt Boverket som utser och granskar landets intygsgivare. Deras uppgift är att syna de ekonomiska planer som upprättas innan en bostadsrättsförening upplåter lägenheter. Men i fallet Riddaren 1, bostadsrättsföreningen i Stadt, samt i flera andra föreningar har intygsgivarna skapat ekonomiskt kaos, enligt anmälarna. I Stadts fall slutade det med konkurs för både byggherren Sweden properties group och bostadsrättsföreningen. Boverket ser ingen annan utväg än att återkalla behörigheten för intygsgivarna.

– Det är ett oerhört ovanligt beslut. Det har bara hänt någon gång tidigare sedan vi började hantera intygsgivare 1988, säger Paul Silfwerberg, jurist på Boverket.

Boverket anser att intygsgivarna saknat underlag för att godkänna de ekonomiska planerna. När det gäller Riddaren 1 i Stadt har de dessutom missbedömt den slutliga kostnaden för föreningens hus, vilket inneburit att lägenhetsköparna förlorat stora pengar. Intygsgivarna har i sina svar till Boverket försvarat sig med att marknaden bestämmer prisnivån. Därför kan en ekonomisk plan som visar höga kostnader för projektering och anskaffning aldrig ifrågasättas som ohållbar, hävdar de.

– Med detta synsätt avskaffar de sig själva. De har totalt missförstått sin roll som skydd för blivande bostadsrättsinnehavare, säger Yvonne Borgecrona, jurist på Boverket.

Intygsgivarna varnas på en mängd punkter. Detta i kombination med att de inte förstått sin uppgift har lett till att behörigheten dras in, enligt Borgecrona. NT var i går i kontakt med en av intygsgivarna.

– Jag och min kollega har jobbat med detta i 24 år. Jag är aningen chockad. Beslutet är tråkigt men lite väntat efter de anmälningar vi haft på oss, säger intygsgivaren.

I övrigt vill han inte kommentera Boverkets beslut.

– Jag måste ta del av alla handlingar först.

Intygsgivarna har möjlighet att överklaga Boverkets beslut till förvaltningsrätten.