Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bottenfyndet förbryllar ännu

Den mystiska cirkeln på Östersjöns botten förvirrar dykarna från Ocean X Team ännu mer när de nu tittat närmre på den. Dykarna har funnit eldstadsliknande formationer, något som liknar cement, och stora ”svampar” på botten.

Annons

– Vi hoppas få hjälp av geologer att lösa gåtan, säger Dennis Åsberg, ägare till företaget Ocean X Team.

Sedan den elfte juni förra året då dykare letade efter vrak, och istället snubblade över den 60 meter i diameter stora cirkeln, har hela världen väntat på ett svar - vad är det för något?

Dykarna från Ocean X Team har de senaste veckorna gått till botten med det mystiska fyndet 85 meter under Östersjöns yta. De startade från hamnen i Norrtälje den första juni. Fynden de gjort hittills under expeditionen förbryllar dem. Under dyket ner till det cirkelformade objektet har de stött på något de aldrig sett tidigare.

Först såg de stora stenformationer som de tyckte såg ut att vara gjutna i cement. När de kom närmre såg de ett objekt som liknade en stor svamp som reste sig 3-4 meter från botten, med rundade sidor och ruggade kanter. Det mystiska objektet hade ett äggformat hål från toppen, som en öppning. Ovanpå fann dykarna konstiga cirkelformation med stenar, likt eldstäder. Stenarna verkade nästan förkolnade.

Underligt fynd

– Först trodde vi att det bara var sten, men det här är något annat. Eftersom det aldrig rapporterats om någon vulkanisk aktivitet i Östersjön är fyndet ännu underligare, säger en av dykarna, Peter Lindberg, i ett pressmeddelande.

”Eldstäderna” ligger ovanpå den stora cirkeln, som består av flera stenar som liknar svampar och sitter ihop med varandra.

– Under min 20-åriga dykarkarriär har jag aldrig sett något liknande. Stenar brinner normalt inte. Jag kan inte förklara vad vi såg, jag dök ner för att få svar på frågor, men kom upp med ännu fler, säger Stefan Hogeborn, professionell dykare och undervattensfotograf.

När de simmade vidare såg berget ut att ha blivit ”nypt”; som att två formar var ihopgjutna, med sten som stack upp emellan. Dykarna tog vid nästa dyk med sig en slägga för att bryta loss delar av materialet. Forskare ska nu titta på bitarna och ta reda på vad det är.

Dennis Åsberg säger att det är det mest otroliga han sett i hela sitt liv.

–  Det är ett föremål som inte hör hemma där, säger han och berättar att dykarna nu tagit prover från botten och i sedimentet.

– Vi försökte ta prov i objektet med det var för hårt, vi ska ner igen och då måste vi ha hydraliska verktyg med oss får att kunna ta prover, säger han.

Det kan vara en vulkan, en meteorit eller något annat fantastiskt, menar Dennis Åsberg.