Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Böter för dödsolycka

Domen fastställd för den man som orsakade en dödsolycka i Rimbo i juni.

Det var den 5 juni vid 11-tiden på förmiddagen som en kvinna blev så illa skadad när hon blev påkörd på ett övergångsställe på väg 280 vid Rimbos södra infart att hon avled. Den omkomna kvinnan, var i 60-årsåldern och från Rimbo. Föraren som är i 65-årsåldern åtalades misstänkt för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Rättegången hölls vid Norrtälje tingsrätt den 13 november. Dom meddelades i går onsdag.

Mannen fick villkorligt straff samt 60 dagsböter á 150 kronor, 9 000 kronor, på punkten vållande till annans död medan han friades helt på punkten vårdslöshet i trafik. Inte heller utdömdes det yrkade skadeståndet från kvinnan dödsbo.

Tingsrätten lägger i domskälen in det faktum att föraren borde ha insett att det fanns en risk när han närmade sig övergångsstället, eftersom en bil hade stannat i det mötande körfältet för att släppa över kvinnan. Man anser därmed att åtalet vad avser vållande är styrkt. Däremot betyder inte den omständigheten att olyckan skett på ett övergångsställe automatiskt att föraren ska dömas för vårdslöshet.

”Det krävs att föraren tagit en medveten risk”, skriver tingsrätten i sin dom.