Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bostadsrätter blir allt dyrare

Priserna på bostadsrätter fortsätter stiga i Norrtälje. Tisdagens sänkning av reporäntan kan ge ytterligare skjuts åt bostadsmarknaden.

Bostadsrätterna i kommunen har blivit sex procent dyrare under hösten. Det visar siffror från Mäklarstatistik för perioden september-november.

– Det finns en bra efterfrågan på bostadsrätter, i synnerhet när det gäller äldre föreningar med lägre månadsavgifter, säger Lars Karlsson på Svensk Fastighetsförmedling i Norrtälje.

På villasidan är det lite trögare. Här backade Norrtäljepriserna två procent under samma period. Suget efter villor är koncentrerat till centralorterna Norrtälje, Rimbo och Hallstavik, enligt Karlsson. Riksbankens beslut att ta ner reporäntan med 0,25 procentenheter till 0,75 procent kan ge något lägre bostadsräntor. Men Lars Karlsson tror inte på några dramatiska förändringar.

– Bostadsräntorna är redan exceptionellt låga ur ett historiskt perspektiv. Men beskedet att den låga räntan blir kvar under lång tid borde ingjuta stabilitet på bostadsmarknaden. Det kan göra att bostadsköparna känner sig trygga och vågar slå till.

Den lokala marknaden har haft bra fart under 2013. Senaste året har 1 122 villor och fritidshus sålts i kommunen, en ökning med drygt 15 procent jämfört med året före. Samtidigt håller mäklarbranschen på att stöpas om. Swedbank Franchise, som redan äger Fastighetsbyrån, köper Svensk Fastighetsförmedling. Branschens två största aktörer på riksnivå lär därmed slås ihop. I Norrtälje har de två mäklarföretagen en marknadsandel på totalt 42 procent vad gäller villor och fritidshus.

Fakta

Priserna på bostadsrätter steg sex procent i Norrtälje kommun under september-november. Uppgången i riket är densamma medan länets bostadsrättspriser är oförändrade.

Villapriserna i Norrtälje har sjunkit två procent. I länet steg villapriserna en procent, i riket som helhet står de stilla.

Den genomsnittliga villan i Norrtälje kommun kostar just nu 1 miljon 983 000 kronor. Det är klart lägst i Stockholms län.

Källa: Mäklarstatistik