Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekfull inredning med granbarr och diesel

En ny säsong står för dörren och nya trender knackar på. Nordisk retro, naturliga material och mörkare färgskalor väntar ditt hem i höst.

Annons
Grova, skrynkliga linnetyger är både sköna, slitstarka och lättskötta. Här från Nordal.

Det doftar granbarr och diesel när inredningsmässan Formex i Stockholm visar vägen till höstens trender. Skandinavien är lite av en röd tråd, såväl den karga nordiska naturen som det stilrena designarvet från förr, gör sig påmint bland trenderna.

Vi kan också välja att gå åt rakt motsatt håll, bort från det ljusa och sparsmakade, och ta ut svängarna med mörka väggar, ruffa plåtdetaljer samt en och annan dekadent detalj i guld eller sammet.

Gemensamt för alla trender är omtanken om materialen – vi vill ha äkta vara och bra kvalitet. Från tung marmor och blank mässing till mjukt läder och ren ull. Ju ”naknare” desto bättre. Lamporna saknar skärmar, träet är obehandlat och linnet är skrynkligt.

Dessutom smittar inredningstrenderna av sig på maten. Vi lagar helst en skandinavisk meny baserad på klassiska, närodlade ingredienser utan krusiduller. Dukningen är viktig – nu samlas vi runt det dukade bordet och där vill vi trivas.

Och viktigast av allt – glöm inte det lekfulla! Överdimensionerade knappar, bulliga former, finurliga mönster och humoristiska detaljer gör hemmet levande.

Mörk dekadens

Vi går mot mörkare tider i inredningen, kanske är ”ljust och fräscht” snart ett minne blott. Mättade juveltoner som smaragdgrönt och bärnstensgult mot en mörk bas skapar dramatik. Materialen är lyxigt tunga och blanka eller sammetsmjuka. Vi väljer mönstrade tapeter hellre än målade väggar och blomrankor, gyllene figurer och ornamentik sätter pricken över i.

Rustik industrialism

Här står det hårdtrafikerade storstadslivet för inspirationen. Material och former är rustika och grovhuggna. Patinan är viktig, det får gärna vara rostigt, buckligt och nött. Färgerna är tunga och mättade – rostrött, indigoblått och ärggrönt. Industriinspirationen är tydlig, men här finns också en del etniska inslag och mönster som gör stilen lite mer ombonad. Betong, återvunnet glas, plåt, linne och cement är viktiga material.

Vilt och vackert

Den naturliga trenden håller i sig och det är framför allt den nordiska miljön som inspirerar. Här kommer även vår skandinaviska mat in i bilden. Det närodlade och ekologiska syns i både köket och inredningen. Färgkartan är hämtad från skog och mark, med kalkvitt och sotsvart som bas. Mönstren bygger på former vi hittar i naturen. Fint glaserad keramik är en viktig detalj, gärna i form av stora fat, rejäla krukor och höga vaser.

Mjukt och nordiskt

I höstens och vinterns allra starkaste trend ser vi 1950-talet i en ny tappning. Möblerna har enkla, runda och ibland lekfulla former. Men materialen är gedigna och lyxiga, som ren ull och naturgarvat läder. Mönster och former doftar retro, men träslagen är ljusare än förr och ibland helt obehandlade.

Pastellerna hör till, men är denna gång modernt mättade och matchas gärna med olika nyanser av grått.

Stilrena möbler med retroinspiration och lyxig läderklädsel från Ox Denmarq.
Att samla olika mässingsföremål till ett stilleben blir ett vackert blickfång i H Skjalm P:s monter.
Den gröna marmorfärgen är allra hetast i höst. Här i Nordstjernes monter.
Dekadens. Lila. Keramik, glas, lyxiga textilier och gulddetaljer fångar stämningen i denna trend. Montern hör till Broste Copenhagen.
Dekadens. Kuddar med djupa ädelstensfärger från Linum.
Dekadens. Mörkt och elegant. Det doftar dekadens om den här trenden, som går under temat Dark Fragrance.
Industrialism. Belysning med nakna glödlampor och tunga lampfötter i betong kommer starkt i höst. Lampa från Lyktan Bankeryds Belysning.
Industrialism. Rustikt är ett av höstens nyckelord. Temat heter Raw Rustic Junction.
Industrialism. Mörkt trä och etniska mönster mjukar upp de hårda industriinslagen. Bild från PB Homes monter.
Vilt och vackert. Slitet trä, vackert porslin och grova linnedukar sätter stämningen och maten är hämtad från det nordiska köket. Här en dukning från Linum.
Vilt och vackert. Naturmaterial som ull, skinn och trä är viktiga ingredienser i höstens inredning. Här produkter från Shepherd.
Vilt och vackert. Vild och vacker inredningstrend som på Formexmässan fått namnet Wild Wood.
Nordiskt. Danska designikonen Kay Bojesens      berömda trädjur är fortfarande i produktion och trendiga igen. Ur Rosendahls monter.
Nordiskt. 1950-talsinspirerade tryck på Littlephants kökstextilier och porslin.
Nordiskt. Danska Ferm Living satsar på nordisk estetik med retroinspiration.
Nordiskt. Inredningsmässan Formex bjuder på höstinspiration. Här ett stilleben som andas 1950-tal ur trendutställningen av Jan Rundgren, tema Soft Nordic.

Fyra viktiga material

Marmor

Den vita carraramarmorn är fortsatt populär, men den riktigt trendkänsliga väljer en färg i stället – grön kolmårdsmarmor till exempel

Mässing

Den metalliska trenden håller i sig. Mässingen tar den översta pallplatsen och syns i ljusstakar, bokstöd, handtag, krukor och prydnadsföremål..

Läder

Av hög kvalitet, gärna naturgarvat och med ursprung i Sverige.

Vi ser läder på såväl hela möbler som detaljer i form av spännen och små bruksföremål.

Linne

Vi bäddar sängarna med skrynkligt linne och sover bättre än någonsin. Dessutom väljer vi linneöverdrag till fåtöljen, linnedukar till bordet och linnekuddar i soffan.

Annons