Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borta bra men hemma bäst för Andreas Jonsson

Andreas Jonsson först ut i NT:s nedräkning inför Rospiggarnas elitseriepremiär.

Annons

Andreas Jonsson har väntat på den här stunden. Efter tio år i elitserien med andra klubbar är han ”hemma igen”.

– Att få dra på sig rospiggs-overallen igen inför en elitseriematch, det blir en otrolig känsla.

NT-sporten får en pratstund med Andreas Jonsson med dagar kvar till elitseriepremiären. På tisdag kväll är väntan över när Rospiggarna tar emot Elit Vetlanda på Parken i Hallstavik.

– Ända sedan jag bestämde mig för att köra för Rospiggarna i elitserien har känslan och nervositeten bara växt. Det har varit en häftig försäsong och jag känner en stor anspänning inför tisdag, säger Andreas.

Det är en återförening som Rospiggarna drömt om länge. I Andreas Jonsson får Rospiggarna en GP-förare med hjärta för klubben, som är fostrad på hemmabanan och som är boendes i bygden.

En jackpot på flera plan för klubben – och för Andreas.

– Det är verkligen en ära att få köra i Rospiggarna. Jag bor i trakten och träffar folk varje dag som pratar speedway. Jag förstår hur mycket klubben betyder för folk och det betyder mycket för mig att köra för min moderklubb.

Det där drivet och engagemanget för Rospiggarna syntes tydligt i allsvenskan i fjol. Andreas ville så otroligt gärna hjälpa klubben tillbaka till elitserien.

– Vi var extra revanschsugna efter att ha missat 2012 när jag blev skadad till finalerna mot Smederna. Det kändes som att vi skulle bara gå upp och det var en lättnad när vi klarade det.

Senast han tävlade för Rospiggarna i elitserien var 2003. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess.

– Då fick andra förare ta hand om mig, jag körde i hela Europa och det var mest in och ut till Hallstavik när det var match. Nu har jag mer ansvar på och utanför banan.

Mycket har också förändrats i Rospiggarna. Efter några tuffa år har klubben vind i seglen 2014.

– Micke Teurnberg har gjort ett hästjobb och fått klubben på fötter igen. Det var också viktigt för mitt beslut att köra i år, att det finns ekonomiska förutsättningar så vi inte bara är uppe och vänder.

– Men det fungerade bra när jag åkte i Rospiggarna för tio år sedan också. Det är en väldigt bra klubb att åka för och det finns nog ingen förare i världen som säger något annat.

Som nykomling i elitserien väntar givetvis en tuff säsong för Rospiggarna. Ett stort ansvar ligger på lagkaptenen.

– Klart att jag känner det med tanke på att jag bor på orten. Det är ett tungt ansvar och det är extra svårt om man inte lyckas. Men jag har mycket rutin och ska göra det som krävs av mig.

Rospiggarna får räkna med att slå underifrån i år.

– Vi har inte det bästa laget om man jämför med Vetlanda, Piraterna och Indianerna, de har ju satt ihop rena drömlagen på pappret. Men vi har ett väldigt välkomponerat lag som är starka på Parken. Jag tror definitivt att vi kan överraska.

– Det är kul att vi är flera förare som är kvar från fjolåret i allsvenskan. Vi jobbar bra tillsammans och vi måste samarbeta mycket på banan. Med flera superstjärnor i laget kan det lätt bli grus i maskineriet, det problemet ska inte vi ha. Vi ska vara en stark lagmaskin.

För egen del hoppas Andreas Jonsson på en klart bättre elitseriesäsong än i fjol, då han i Smederna slutade på 1,67 i snitt.

– Jag sänkte mitt snitt och det var några tävlingar som inte gick bra. Det var min första säsong med Smederna och det sved att jag inte kunde visa vad jag gick för. Jag kämpade stenhårt men fick inte ut min fulla kapacitet.

Vad har du för personliga mål i år i elitserien?– Jag vill prestera så bra som möjligt och ta poäng till laget. Målet är att köra in så många femettor som möjligt. Att jag står med 15 poäng efter en match är inte till någon nytta om jag snott hälften av dem från mina lagkamraterna. Laget står i fokus.

Vad har du förändrat till i år?– Jag har bytt trimmare men det är annars inga stora förändringar. Det har gått bra hittills i år och jag är tillfreds med motorer, chassin och det team jag har bakom mig. Jag har etablerade och bra mekaniker som jag jobbat med länge.

– Det känns som att jag hittat rätt på motorsidan och det ser bra ut denna säsong. Formen blir bättre för varje tävling och kan jag hålla lägstanivån från GP:et senast så ska det räcka bra i elitserien.

Och så var det där med kärleken till klubben. Nog känns det som att Andreas kommer hålla sig till Rospiggarna de närmsta åren.

– Det är svårt att veta i den här sporten men jag vill ju avsluta karriären i Rospiggarna. Micke har jobbat stenhårt för att skapa en trygg bas att stå på och nu är läget inte lika skört som tidigare.

– Mitt mål är att hjälpa Rospiggarna till att etablera sig i elitserien. Sedan ska vi vara med och slåss om medaljerna.