Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Början till slutet för blockpolitiken?

Semesterperioden börjar gå mot sitt slut. Snart kör valrörelsen igång på allvar.

Även denna gång står två politiska block mot varandra, ett till vänster och ett till höger. Så har det varit i Sverige under många val.

Så är det dock inte i de flesta andra länder i Europa. Ett näraliggande exempel är Finland, där dagens regering består av ministrar från Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Svenska folkpartiet och Gröna förbundet.

Den viktigaste anledning till att blockpolitiken är så stark i Sverige är att vi så länge haft ett parti, Socialdemokraterna, som varit så mycket större än de andra. Det har tvingat fram ett samarbete mellan de partier som velat få en förändrad politik, och därmed politiska block.

Samtidigt har väljarna straffat de partier som ställt sig utanför blockpolitiken. Det var till exempel först när Kristdemokraterna och Miljöpartiet tog tydlig ställning för ett av blocken som partierna lyckades få stabilt fäste i riksdagen. Väljarna har också hårt straffat de borgerliga partier som samarbetat med Socialdemokraterna.

De senaste valen har dock Socialdemokraterna minskat kraftigt. De senaste opinionsmätningarna tyder på att partiet kommer att minska ytterligare i valet i september.

Detta kan innebära stora förändringar för svensk politik. Om Socialdemokraterna hamnar runt 25 procent försvinner behovet för övriga partier att gå samman för att få till stånd ett regeringsskifte. Om den socialdemokratiska dominansen försvinner blir också väljarna mer benägna att acceptera samarbete mellan borgerliga partier och Socialdemokraterna.

Socialdemokraternas partiledning har sagt sig vara intresserad av samarbete över blockgränsen efter valet. Miljöpartiet har, enligt partiets hemsida, som mål att bryta upp blockpolitiken.

Socialdemokraternas intresse av att bryta blockpolitiken är dock främst taktiskt: utan blockpolitik blir det lättare för Socialdemokraterna att behålla regeringsmakten. Och Miljöpartiets agerande hittills, med partiets uttalade mål att bilda regering med Socialdemokraterna, har snarare bidragit till att cementera blockpolitiken än till att luckra upp den.

Det här gör att blockpolitiken kommer att bestå efter valet i september, oavsett valresultat. Men något år senare kan saker och ting vara annorlunda, framför allt om Sverigedemokraterna fortsätter att vara vågmästare i riksdagen. Då kan blockpolitiken komma att luckras upp, och en blocköverskridande regering kan kanske bildas. Detta skulle ge stora fördelar, eftersom det bland annat gör att partierna profilerar sig mer, vilket gör det lättare för väljarna.

Bland annat därför är det bara att hoppas att den socialdemokratiska kräftgången fortsätter i årets val. Och att Miljöpartiets motstånd mot blockpolitiken visar sig vara mer än bara vackra ord.