Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borgerligt beslut om skattesänkning

En skattesänkning med 20 öre är på väg. Den borgerliga majoriteten i kommunen enades om skattesatsen för 2014 vid ett möte på onsdagen.

Annons

– Det var helt odramatiskt. Kommunen har en stark och bra ekonomi, kommenterar kommunalrådet Kjell Jansson (M).

Skattesänkningen innebär att kommunalskatten nästa år hamnar på 19,72 kronor per intjänad hundralapp. Det motsvarar ungefär 20 miljoner kronor i minskade intäkter för kommunen.

Centerpartiet har tidigare i år tillsammans med Folkpartiet förklarat sig vara tveksamma till en skattesänkning om det finns en risk att den inverkar på kvaliteten i kommunens verksamhet.

Folkpartiet har också hotat med att inte godkänna någon skattesänkning förrän riksdagen tagit sitt beslut om det nya skatteutjämningssystemet, som väntas ge Norrtälje kommun 58 miljoner kronor i stöd nästa år. Skatteutjämningen trappas sedan upp under tre år och kan ge kommunen 75 miljoner 2016.

Riksdagens beslutet är dock inte taget ännu.

– Alla säger ju att pengarna ska komma och om de inte gör det får vi ompröva vår kommunala budget i december, säger FP:s gruppledare Hans Andersson.

– I partiet har vi bestämt oss för ett mer pragmatiskt sätt att arbeta, annars kan ju inte kommunens budgetarbete fortsätta.

Centerns gruppledare Berit Jansson är också nöjd samtidigt som hon påpekar att skattesatsen inte varit det allra viktigaste för partiet.

Mer pengar till skolan, hälso- och sjukvården liksom till kultur- och fritidsnämnden är frågor där partiet anser sig ha kunnat påverka budgeten.

– Priset för det är att vi gick med på en skattesänkning. Man får alltid betala något, inget är gratis, säger Berit Jansson.

Hos Moderaterna har det aldrig varit några diskussioner kring om en skattesänkning är möjlig.

Kjell Jansson hänvisar också till att Sveriges kommuner och landsting, SKL, gett landets 290 kommuner rådet att räkna med att det nya skatteutjämningssystemet införs till nästa år.

– Och jag talade med finansministern för två veckor sedan och han sade att det förbereds ett beslut i riksdagen under hösten. enligt utfästelserna.

Några ytterligare sänkningar av kommunalskatten vill Kjell Jansson dock inte utlova för 2015 eller 2016. Visserligen ser skatteintäkterna ut att öka, men kostnaderna för i första hand äldreomsorgen stiger också.

Oppositionsrådet Ulrika Falk (S) föredrar att inte kommentera onsdagens beslut om skattesats för nästa år.

– Vi deltog inte i beslutet. Socialdemokraterna ska presentera ett eget budgetförslag veckan innan nästa fullmäktige.

Det fullmäktigemötet hålls den 28 oktober.