Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonden Anette Gustawson om hatet: "De ville skicka mig på slakt"

Många lantbrukare är rädda för att utsättas för brott. Anette Gustawson på Billinge gård utanför Norrtälje vet hur det är att leva med hat och hot.
– De ville låsa in mig i källaren och skicka mig på slakt, säger Anette Gustawson till Dagens Nyheter.

Annons

”Snälla kan du inte köra dina barn på slakt? Eller klarar du inte av att se dem dö?” Det är en kommentar som Anette Gustawson fick motta efter att hon publicerat ett Facebook-inlägg där hon berättade att hon gärna äter djur från sin egen gård.

– Jag publicerade inlägget och gick i väg på min sons föräldramöte. När jag kom ut därifrån hade jag flera hundra nya meddelanden. Jag fick höra att jag var en barnamördare som inte förtjänade att leva och att jag skulle låsas in i källaren, matas i två tre år och sedan skickas på slakt, berättar Anette Gustawson i en intervju med Dagens Nyheter.

Tillsammans med maken Jakob driver hon mjölkgården Billinge gård utanför Norrtälje. De har vid flertalet tillfällen utsatts för hatstormar på nätet.

– Först tror man att man är stark, men när mobben växer inser man att det är svårt att stå emot. Man lever med en ständig rädsla för att någonting ska hända, säger mjölkbonden Anette Gustawson till DN.

Ledare: Hoten mot Anette Gustawson och andra bönder måste tas på allvar

Bondeparet är öppna på sociala medier där de delar med sig om sin vardag för att skapa förståelse för mjölkproduktion och djurhållning. Men med öppenheten kommer hatet.

Gården har inte utsatts för några fysiska angrepp – men oron finns där.

– Man vaknar av minsta ljud på nätterna. Ser jag ett ljus på vägen utanför reagerar jag direkt nu för tiden.

– Vi har hört om folk som kommer och släpper ut djur på nätterna. Man skulle gärna låsa överallt om det gick, men brandsäkerheten sätter stopp. Händer något måste vi snabbt kunna evakuera djuren, säger hon.

Mjölkbönderna på Billige gård är långt ifrån ensamma om sin rädsla. Enligt en undersökning från Landja markanalys är var fjärde lantbrukare i Sverige rädd för att utsättas för brott. Situationen har gjort att lantbrukare i Sverige tvingats att sluta upp i olika nätverk där de kan varna om hatstormar och stötta varandra.

NT:s ledarskribent Reidar Carlsson har tidigare skrivit om hatet mot bönderna i ledarna "Ingen bonde ska behöva läsa detta hat" och "Ett läsarbrev som gav mig rysningar".